Yle: Sinisten selvitys tekisi työttömyyskassan jäsenyydestä pakollista – kolme keinoa ansiosidonnaisen laajentamiseksi

Työttömyys hiipuu kovempaa vauhtia kuin talouden kasvu edellyttäisi 2:07

Ylen haltuunsa saaman selvityksen mukaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa ehdotetaan laajennettavaksi koskemaan kaikkia. Sinisten tilaaman selvityksen mukaan siihen olisi kolme keinoa.

Tällä hetkellä ainoastaan työttömyyskassojen jäsenet saavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Siniset ovat kritisoineet nykyistä mallia voimakkaasti. Puolueen puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan on kohtuutonta, että palkansaajien maksamiin työttömyysturvamaksuihin perustuvaa tukea eivät saa kaikki.

Pakollinen jäsenyys

Selvitys ehdottaa ensimmäiseksi, että Kelan nykyään maksama peruspäiväraha muutettaisiin ansiosidonnaiseksi. Peruspäivärahan saaminen ei edellytä kassan jäsenyyttä.

Ylen mukaan toinen selvityksen vaihtoehdoista on se, että työttömyyskassan jäsenyydestä tehdään kaikille pakollista. Vuosittaisen tulorajan ylittävillä palkansaajilla olisi velvollisuus liittyä työttömyyskassaan rangaistuksen uhalla. Asiaa verrataan esimerkiksi liikennevakuutukseen, joka on pakollinen autoilijalle.

Kolmantena konstina yhtenäisyyden saavuttamiseksi selvitys ehdottaa, että nykyinen kassajärjestelmä purettaisiin asteittain ja Kela ottaisi työttömyysturvan kokonaisuudessaan hoitaakseen. Näin työttömyyskassojen jäsenmaksut lakkaisivat ja Kela tarjoaisi kaikki palvelut.

Selvitys luovutetaan sinisten sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalle huomenna.

Jutun videolla käydään läpi työllisyyden kehitystä vuonna 2017.

Lue myös:

    Uusimmat