Mainos

Yle: Poliisi pohtii viestintäänsä vääristelevien some-huhujen keskellä

Poliisi pohtii viestintäänsä uudelleen lisääntyneen turvapaikanhakijamäärän ja sosiaalisessa mediassa leviävien huhujen ja arvauksien takia, kertoo Yle.

Ylen mukaan poliisilla on valmisteilla valtakunnallinen viestintäohjeistus, jolloin poliisi yhdenmukaistaisi viestintäänsä. Tälle on tullut tarvetta, koska yhä useammin kun rikos tapahtuu, niin sosiaalisessa mediassa ryöpsähtää huhumylly, jota poliisi pystyy vain osittain oikomaan.

– Turvapaikkatilanne on ilmiönä uusi Suomessa ja maan mittakaavassa varsin suuri. Meillä on paljon uusia ihmisiä maassa ja toisaalta se on tuonut mukanaan erilaisia lieveilmiöitä, kuten nämä huhut sosiaalisessa mediassa, kertoo Ylelle Poliisihallituksen viestintäpäällikkö Marko Luotonen.

Ylelle Luotonen kertoo, että poliisilla on rikosasioissa lakiin perustuva ohjeistus, jonka mukaan yksittäisessä rikostapauksessa esimerkiksi etnisen taustan kertominen ei ole perusteltua. Epäillyn taustat voidaan kertoa, jos se selkeästi auttaa rikoksen selvittämisessä tai vaarallisen henkilön kiinniottamisessa.

Poliisi on kuitenkin väärien huhujen keskellä joutunut oikomaan huhuja siitä, että rikoksen olisi tehnyt esimerkiksi maahanmuuttaja tai turvapaikanhakija. Jotkut poliisit ovat joutuneet tiedottamaan jo aikaisessa vaiheessa, että tekijät tai uhrit ovat kantasuomalaisia.

Yle nostaa esimerkiksi Oulun poliisilaitoksen tiedotteen, jossa henkirikoksen osapuolet nimettiin kantasuomalaisiksi. Rikosylikomisario Seppo Leinonen Oulun poliisilaitokselta kertoo Ylelle, että  kantasuomalainen-ilmauksella oli tarkoitus estää väärien tietojen ja vihapuheen leviämistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.