Mainos

Yle: EK:n Alahuhta karsisi korkeakouluja, mutta suomii leikkauksia koulutukseen

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtaja Matti Alahuhta sanoo toivoneensa, että koulutukseen tehtävät leikkaukset olisivat vaikeista ajoista huolimatta jääneet pienemmiksi.

– Kun on vaikea aika ymmärrän, että tehdään pikkuisen säätöä. En olisi nähnyt mielelläni näinkin merkittäviä leikkauksia, Matti Alahuhta sanoi Ylen Ykkösaamussa. 

Alahuhta totesi koulutuksen olevan Suomen pääoma ja se vahvuus, jonka kehittämisestä on pidettävä huolta koko ajan.  
Hänen mielestään on hyvä, että opetusministeriö on päättänyt määrätietoisesti kehittää yliopistoverkostoa

– Toivottavasti päästään vielä seuraavalle askeleelle verkoston muuttamisessa. Otetaan selkeä tähtäyspiste 10-15 vuoden päähän ja hahmotellaan millainen yliopistokokonaisuus meillä pitäisi olla. Silloin vältyttäisiin juustohöyläleikkauksilta vielä paremmin.

14 korkeakoulua on Alahuhdan mielestä tosi paljon Suomen kaltaiseen pieneen maahan.

– Vielä tärkeämpi kysymys on minkälaisia yliopistoja pitäisi olla. Ovatko meillä kaikki yliopistot tulevaisuudessa koulutukseen ja tutkimukseen keskittyviä, Alahuhta pohti.

Uudella energialla yhteiskuntasopimukseen

Alahuhta perusteli EK:n muuttuvaista kantaa yhteiskuntasopimusneuvotteluihin ja vakuutti, ettei EK ole koskaan halunnut ulkoistaa tavoitteidensa ajamista hallitukselle. Viides yritys käynnistyi EK:n linjanmuutoksen jälkeen torstaina.

– Joulukuussa totesimme, että oli hyvä keskeyttää neuvottelut. Oli neuvoteltu hyvin pitkään ja saatu hyvin vähän konkreettista tulosta. Uskon, että oli ihan hyvä keskeyttää neuvottelut vähäksi aikaa ja lähteä nyt uudella energialla liikkeelle.

Paikallisen sopimisen uudistamisessa on Alahuhdan mielestä työmarkkinajärjestöjen välisen sopimisen sijaan priorisoitava lainsäädäntöä, koska silloin eri alojen yritykset saavat hyvän yhtenäisen pohjan sopimiselle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.