Yläaste ottaa jääkiekon aamujäät osaksi opetusohjelmaa – jalkapallovalmentajalta syytös epätasa-arvosta: "Meillä on ollut lieviä ongelmia kyseisen koulun kanssa"

Koululaitoksen ja urheiluseurojen yhteistyö on tiivistynyt viime vuosina. Tuorein esimerkki on Raumalta, jossa Raumanmeren yläaste ottaa käyttöön jääkiekon aamujäät valinnaisena oppiaineena 8. ja 9. luokille. Asiasta uutisoi Länsi-Suomi.

Vastaanotto ei ole ollut pelkästään positiivista. Raumalaisseura Pallo-Iirojen juniorivalmentaja Johan Suominen kritisoi Twitterissä päätöstä "mielettömän epätasa-arvoisena". Suomisen mukaan jalkapalloväki on yrittänyt ehdottaa vastaavaa järjestelyä koulun kanssa kymmenen vuoden ajan.

Suominen kertoo MTV Urheilulle, että Pallo-Iiroilla on ollut lieviä ongelmia saada pelaajille lupaa aamuharjoituksiin nimenomaan Raumanmeren yläasteen kanssa.

– Meillä on ollut lieviä ongelmia kyseisen koulun kanssa. Yhteen aamuharjoitukseen viikossa, joka on kaikilla seuroilla, ei ole välillä myönnetty lupaa ollenkaan, Suominen sanoo.

– Nyt taas toinen seura, ei pelkästään saa pelaajiaan aamuharjoituksiin, vaan heidän pelaajat saavat siitä myös opintosuoritukset. He suorittavat aamuharjoitustensa ohella yhtä oppiainetta samalla kun meidän pelaajamme eivät pääse edes niihin aamuharjoituksiin, jotka ovat yleisesti tarkoitettu kaikille seuroille, Suominen sanoo.  

Raumanmeren yläasteen rehtori Jarmo Lehtonen ei pidä päätöstä epätasa-arvoisena.

– Silloin kun lähdetään kokeilemaan jotain asiaa, sitä lähdetään toki kokeilemaan pienellä ryhmällä. En näe tässä kohdin tasa-arvon suhteen ongelmaa, sillä tämä on pilottikokeilu, Lehtonen sanoo MTV Urheilulle.

Suominen ei ymmärrä, miksi pilottihanketta ei voisi kokeilla useammalla lajilla.

– Jos tavoitteena on luoda järjestelmä, jossa useammat lajit saavat järjestää valinnaisena opintojen osansa olevat aamuharjoitukset, miksi pilottihanketta ei pystyisi tekemään useammalle seuralle, jos järjestelmäkin on tarkoitettu sellaiseksi.

– Jos tarkoitus on luoda yhdelle seuralle hyvät mahdollisuudet, tämä pilottihanke on erinomainen. Jos tarkoitus on luoda mahdollisuus monelle seuralle, en tiedä, mitä tämä testaa, Suominen sanoo.

Sopivan mittainen koulupäivä

Rehtori vahvistaa, että kokeilun onnistuessa käytäntöä on mahdollista tulevaisuudessa laajentaa muihinkin lajeihin.

– Koulumme on tehnyt urheiluseurojen kanssa yhteistyötä yli kymmenen vuotta. Olemme pyrkineet lukujärjestyksessä järjestämään jotkin päivät niin, että koulu alkaisi vähän myöhemmin ja eri lajien urheilijat pääsisivät näin aamuharjoituksiin, Lehtonen sanoo. 

– Siitä on seurannut omat hankaluudet, sillä kaikkien oppilaiden työpäivät pitenevät. Lähdimme siis kokeilemaan, olisiko mahdollista tuoda aamuharjoitukset mukaan koulun opetusohjelmaan. Nyt olemme lähteneet kokeilemaan asiaa yhden lajin, jääkiekon, voimin.

Lehtosen mukaan päätös koskee vain seuraa edustavia pelaajia, joilla on järjestetyt aamuharjoitukset.

Rehtorin mukaan koko koulun oppilasjoukko on mukana projektissa, jotta kaikki oppilaat saavat sopivan pituisen koulupäivän.

Myös seurat ovat kehittäneet juniorikiekkoilijoiden asemaa Raumalla. Ilta-Sanomat kertoi jääkiekon tai ringeten Rauman Lukossa aloittavien junioreiden pääsevän ensi syksystä alkaen harrastuksessaan alkuun ilmaiseksi.

6:04
Tulosruudun maanantain lähetys klo 22.30.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja