Teemu Ramstedt näkee Kaapo Kakon sairauspaljastuksissa isoja mahdollisuuksia

Vilttiketju 8:10
Teemu Ramstedt puhui Vilttiketjussa Jari Porttilan kanssa NHL-draftista ja Kaapo Kakosta.

Jääkiekkoliiga NHL:n kakkosvaraus Kaapo Kakko, 18, paljasti aiemmin Keliakialiiton Gluteeniton Elämä -jäsenlehdessä, että hänellä todettiin viisi vuotta sitten sekä diabetes että keliakia. SaiPaan siirtynyt hyökkääjä Teemu Ramstedt, 31, näkee asian saamalla julkisuudella suuria mahdollisuuksia.

Ramstedt on itse puhunut avoimesti IBD-suolistosairaudestaan, haavaisesta paksusuolentulehduksesta. Hän arvostaa, että Kakko on tuonut omat sairautensa julki.

– Olen itse ainakin kokenut, että oman sairauden julkituominen on auttanut monia muita. Kaapon kohdalla noita juttuja on mahdollisen pitkän huippu-uran tuoman julkisuuden myötä mahdollista tuoda paljon enemmän esiin, Ramstedt sanoo.

– Näen sen pelkästään positiivisena asiana. Se antaa varmaan monelle junnulle ja monelle ei-urheilevallekin ehdottomasti hyvää tsemppiä, että aika moni asia on mahdollista myös noiden sairauksien kanssa.

Kakon sairaudet ovat parantumattomia ja pakottavat häntä tekemään etenkin ruokavaliota koskevia kompromisseja. Kakko on kertonut joutuvansa esimerkiksi miettimään syömistään enemmän kuin pelikaverit ja varmistamaan usein, että ruoka on gluteenitonta.

Diabetes vaatii insuliinipistoksia ja veren sokeritason jatkuvaa seuraamista. Välipaloja on syytä tankata sokeritason laskun varalta.

"Kestänyt paineet hyvin joka paikassa"

Sairaudet eivät ole hidastaneet Kakkoa. Hän iski voittomaalin vuodenvaihteessa alle 20-vuotiaiden MM-loppuottelussa Yhdysvaltoja vastaan, pelasi mainion SM-liigakauden TPS:ssä ja takoi uransa ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissa 10 otteluun tehot 6+1=7. Niistä napsahti nuorten kisojen tavoin kultaa kaulaan.

Nyt Kakko varattiin NHL:ään New York Rangersiin koko draftin toisena pelaajana.

– Rangers ei ole ollut helppo paikka pelata varmaan kellekään. Ei se tule hänellekään sitä olemaan. Hän pääsee heti kovaan paineeseen, mutta toisaalta tähän asti hän on kestänyt hyvin ne paineet joka paikassa, Ramstedt ruotii.

– Tietenkin eka kausi on aina varmaan hankala, mutta toivottavasti hän saa heti hyvän mahdollisuuden, että pääsee näyttämään.

Ramstedt arvioi Kakon olevan valmiimpi pelaaja kuin ykkösvaraus, New Jersey Devilsin poimima yhdysvaltalainen keskushyökkääjä Jack Hughes.

– Kakko on fyysisesti siinä formussa, että uskon, että hän pystyy jo ensi kaudella pelaamaan siellä, Ramstedt viittasi NHL:ään.

Onko Kakon kannalta sillä väliä, että hänet varattiin toisena eikä ensimmäisenä? Entä mitä Suomessa tehdään oikein, että täältä putkahtaa nuoria huippuja? Ramstedtin ja Jari Porttilan ajatuksia ylälaidan videolla.

"Hieno homma"– Kaapo Kakko kommentoi NHL-varaustaan 4:19
Kaapo Kakko kommentoi NHL-varaustaan.

Lue myös:

    Uusimmat