Yksityiskohdat julki UKK:n metsästysturmasta – luotiin kuolleella pyöräilijällä oli GoPro-kamera päällä

Metsästysonnettomuus kansallispuistossa – pyöräilijä kuoli metsästäjän laukaukseen 0:58
Metsästysonnettomuus kansallispuistossa – pyöräilijä kuoli metsästäjän laukaukseen

Lapin käräjäoikeudessa on alettu käsitellä lokakuista tapausta, jossa metsästysreissulla ollut mies ampui maastopyöräilijän UKK:n kansallispuistossa Kemihaaran erämaa-alueella.

Metsästäjää syytetään metsästysrikoksesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Metsästäjä ampui lintukiväärillä maastopyöräilijää ylävartaloon kuolettavalla tavalla. Uhri oli 30-vuotias pääkaupunkiseudulla asuva mies. Viiden henkilön seurue oli ollut maastopyöräilemässä Vieriharjun autiotuvalta Korvatunturille vievää merkittyä retkeilyreittiä, kun onnettomuus tapahtui.

Syyttäjän mukaan mies ei ollut ampuessaan varma kohteestaan, ja luuli aseen tähtäimessä olleen metson. Syytteestä selviää, että pyöräilijä oli ollut pysähtyneenä ampumishetkellä. Kirjallisen todisteluettelon perusteella ampumaetäisyys on ollut 75 metriä. Todisteissa on lueteltu myös videotallenne GoPro-kamerasta, joka maastopyöräijillä oli käytössään. 

Hätäpuhelussa metsästäjä oli kertonut, että hän luuli ampuneensa riistaa. Metsästäjä luuli olleensa noin kilometrin etäisyydellä ulkoilureiteistä, vaikka oli todellisuudessa lähempänä.

Syyttäjän mukaan kuolemantuottamus oli kokonaisuutena arvostellen törkeä, ja metsästäjä oli käsitellyt asetta huolimattomasti. Hänelle vaaditaan yli kahden vuoden mittaista vankeusrangaistusta. 

Perustelee vahingonlauksella

Vastauksessaan metsästäjä myöntää olleensa huolimaton, mutta kiistää menetelleensä tahallisesti tai törkeän huolimattomasti. Hän oli oman näkemyksensä mukaan rauhallisesti ja useaan kertaan varmistautunut kohteesta nähdessään hieman aiemmin metson lennähtävän ohitseen.

Hänen mukaansa laukaus oli lähtenyt vahingossa siinä vaiheessa, kun hän oli jo päättänyt olla ampumatta. Metsästäjän mukaan kyse oli siis vahingonlaukauksesta, mutta hän myöntää syyllistyneensä metsästysrikokseen. Syytetty kiistää törkeän kuolemantuottamuksen, mutta myöntää syyllistyneensä perusmuotoiseen kuolemantuottamukseen. 

Vastauksessaan mies kertoo harrastaneensa metsästystä noin 50 vuoden ajan ja olevansa hyvin kokenut metsästäjä. Hän oli hankkinut aseensa vuonna 1993 ja ampunut sillä kymmeniä laukauksia vuosittain.

Lue myös:

    Uusimmat