Yksinäisyys viestiikin älystä? Mitä vähemmän ystäviä sinulla on, sitä fiksumpi olet

Ystävien vähyys ei automaattisesti tarkoita sitä, että olisit epäsuosittu. Se voi tarkoittaa myös sitä, että olet keskivertoa älykkäämpi.

Ystävien oletetaan lisäävän onnellisuutta, mutta tämä sääntö ei päde aivan kaikkiin. Uuden tutkimuksen mukaan ystävien seura vaikuttaa älykkäille ihmisille juuri päinvastaisella tavalla kuin voisi luulla. 

Englantilaisessa British Journal of Psychology -julkaisussa esitelty tutkimus selvitti ystävien ja älykkyyden yhteyttä. Tutkimuksessa selvisi, että mitä enemmän älykäs ihminen seurustelee ystäviensä kanssa, sitä tyytymättömämpi hän on elämäänsä. Tämä voi johtua siitä, että älykkäät ihmiset kokevat ystävät työskentelyä keskeyttävänä häiriötekijänä. 

Sosiaalisuus ei ole enää elinehto

Washington Postissa julkaistussa artikkelissa onnellisuustutkija Carol Graham kertoo yksinäisyyden kaipuun johtuvan pääasiassa siitä, että älykkäät henkilöt keskittyvät seurustelun sijaan mieluummin pitkän aikavälin tavoitteisiin. Sosiaaliset suhteet saatetaan kokea jopa häiriötekijöinä.

Toinen selitys sosiaaliseen riippumattomuuten löytyy ihmiskunnan nopeasta kehittymisestä. Ihmiset olivat ennen metsästäjä-keräilijöitä, joille sosiaalinen vuorovaikutus oli elinehto. Kehityksen myötä elämäntahtimme on nopeutunut ja sosiaalisten vuorovaikutusten merkitys vähentynyt.

Älykkäät ihmiset ovat sopeutuneet muita paremmin elämään vähemmän sosiaalisia suhteita vaativassa elinympäristössämme.   

Joten jos sinulla on vain muutama läheinen ystävä ja pysyttelet mieluummin kotona kirjan tai teemukin ääressä, älä masennu. Olet luultavasti vain todella älykäs.

Video: Jos keskittymiskykysi on vielä hieman hukassa, videolta löydät loistavia vinkkejä työn välttelyyn. 

Lue myös:

    Uusimmat