Yksi yleisimmistä uniongelmista: Tästä syystä väsymyksesi häviää heti, kun saat pääsi tyynyyn

Asiantuntijan mukaan kykenemättömyys nukahtaa voi olla opittu tapa, josta on mahdollista päästä eroon. 

Jokainen meistä tietää sen ärsyttävän hetken, joka iskee juuri, kun olet saanut pääsi tyynyyn. Vaikka olisit kärsinyt pohjattomasta väsymyksestä koko päivän, uni katoaa kuin taikaiskusta juuri silloin, kun vihdoin saisit nukahtaa. Asiantuntija selittää nyt, mistä tämä ilmiö oikein johtuu.

Älä totuta elimistöäsi pyörimiseen

Tämänkaltaista unettomuutta kutsutaan usein ehdollistetuksi tai opituksi unettomuudeksi, kertoo unilääketieteen spesialisti Philip Gehrman Pennsylvanian yliopistosta. Vaikeus nukahtaa on asiantuntijan mukaan yksi yleisimmistä uniongelmista. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että jokin ympäristötekijä antaa aivoille käskyn pysyä hereillä uneen vaipumisen sijasta.

– Jos joku on hyvä nukkuja, hän luultavasti vain menee sänkyyn ja nukahtaa. Kun hän menee sänkyyn, se laukaisee hänessä automaattisesti uneliaisuuden tilan. Mutta jos vietät yö toisensa jälkeen sängyssä pyörien kykenemättä nukahtamaan, elimistösi assosioituu pyörimisen kanssa sängyn sijaan, Gehrman selittää.

On olemassa monia asioita, jotka saavat meidät pyörimään sängyssä. Yksi niistä on työskentely yömyöhään tai tietokoneen käyttö sängyssä. Yksi tehokkain hoitokeino tämänkaltaiseen unettomuuteen onkin pyhittää sänky ainoastaan nukkumista varten.

Jos makaat sängyssä 20 minuuttia saamatta unta, nouse ylös ja ala tehdä jotain muuta. Älä mene takaisin sänkyyn ennen kuin tunnet itsesi todella uniseksi. Näin opetat elimistöllesi, että sängyssä kuuluu nukkua, ei vain loikoilla. 

Aivojen kouluttaminen siihen, että ne näkevät sängyn ainoastaan nukkumapaikkana, voi viedä aikaa, mutta se on täysin mahdollista.

Biologinen kello voi taistella vastaan

Joissain tapauksissa nukahtamisongelmissa voi olla kyse myös siitä, että luonnollinen rytmisi on eri kuin se, missä rytmissä haluaisit elää. Jos haluat mennä iltaisin nukkumaan etkä saa unta, voi olla, että biologinen kellosi haluaa sinun nukahtavan myöhemmin.

Samoin jos sinulla on vaikeuksia herätä tai tunnet itsesi väsyneeksi aamuisin, tämä johtuu ainoastaan siitä, että elimistösi ajattelee sinun nukkuvan edelleen.

– On kuitenkin olemassa muutamia tapoja säätää elimistön kelloa aikaisemmaksi ja nukahtaa heti, kun menet sänkyyn. Tärkein askel on välttää kirkkaita valoja noin tunti ennen sänkyyn menoa, Gehrman ohjeistaa.

Lisäksi sinun tulisi totuttaa elimistösi tiettyyn rytmiin, mikä tarkoittaa samalla myös sitä, että viikonloppunakaan ei kannattaisi nukkua tavallista pidempään.

Lähde: Time 

***



Lue myös:

    Uusimmat