Yksi Pohjoismaiden pahimmista joukkomurhaajista vapautui, vaihtoi nimensä ja viettää nyt päivänsä metsiä hoitaen – ainoa toive on, että uhrien omaiset hyväksyisivät hänen olemassaolonsa

Falunin ampumatapauksesta kuluneeksi 25 vuotta 1:45
Järkyttävästä tapauksesta uutisoitiin MTV3:n uutisissa tuoreeltaan vuonna 1994.

Ruotsin pahimmaksi joukkomurhaajaksikin kutsuttu ex-ammattisotilas Mattias Flink vapautui elinkautisesta vankeudesta joitain vuosia sitten ja elää tänä päivänä uuden henkilöllisyyden turvin. Ruotsalaisten tiedotusvälineiden mukaan mies viettää päivänsä metsiä hoitaen.

Yksi Ruotsin historian verisimmistä joukkomurhista valkeni viranomaisille aamuyöllä 1. kesäkuuta 1994, kun Falunin poliisiasemalle tupsahti nainen, joka kertoi joutuneensa rikoksen uhriksi.

Paikalla ollut suomensukuinen poliisimies Olavi Blomfjord kertasi yön karmeita tapahtumia Sveriges Radion Sisuradiossa vuonna 2014.

Hänen mukaansa naisen vastoinkäymisestä ei saatu heti täyttä kuvaa, sillä nainen oli hieman humalassa. Tilanne kuitenkin valkeni poliiseille koko karmeudessaan pian, kun Blomfjord kuuli esimieheltään, että kaupungin puistossa oli surmattu useampia ihmisiä.

– Pomo sanoi, että on pakko lopettaa ilmoituksen tekeminen ja mennä paikalle, kun siellä on joku ihminen ampunut viisi ihmistä, mies muisteli.

– Silloin nainen, joka oli tehnyt ilmoituksen, huusi, että se on hän, se on hän.

Alkoi tapahtua.

Blomfjord lähti varastoon, palasi konekiväärin ja kaksien luotiliivien kanssa ja riensi sitten poliisilaitoksen kellariin käynnistelemään virka-autoa, siviilimallista Volvoa.

– Sydän löi aika lailla kovasti. Kyllä pelotti, mies muisteli vuonna 2014.

"Mitä tämä kaikki on?"

Blomfjordin kanssa tehtävälle lähti partiotoveri Berndt Bergström. Kun miehet pääsivät puiston luo, vastassa oli useita ruumiita.

– Tytöt makasivat ja ajattelin, että mitä tämä kaikki on.

– On kaunis aamu ja kuulin, että linnut laulavat. Ajattelin, että kuinka ne laulavat nyt kun tällaista on tapahtunut, Blomfjord muistelee.

Tekijää ei heti löydetty. Blomfjordin mukaan hän sekä Bergström jäivät odottamaan näköalapaikalle, jahka mies ilmestyisi. Jonkin ajan kuluttua armeijapukuinen mies hölkkäsikin poliisien näköpiiriin hylättyä rautatietä pitkin.

Blomfjord otti miehen tähtäimeensä ja käskytti tätä antautumaan. Mies ei kuitenkaan kuunnellut, vaan nosti rynnäkkökiväärinsä kohti poliiseja.

Blomfjord ampui laukauksen ja kumartui poliisiauton taakse piiloon.

Sisuradion haastattelussa hän kertoi panneensa merkille, että jokin osui autoon. Hänen ja asemiehen välissä oli kuitenkin moottori.

Kun hän nousi jälleen, hän näki, että mies makasi maassa. Laukaus oli osunut lantioon. Poliisit selvisivät tilanteesta ehjin nahoin.

Ampuja oli ammattisotilas

Aamun valjettua oli jo käynyt ilmi, että ampuja oli 24-vuotias ammattisotilas, Ruotsin armeijan vänrikki Mattias Flink.

MTV3:n uutisissa kerrottiin tuolloin, että Flink oli noin kello 2.30 aikaan tulen kohti kuutta naista, jotka olivat olleet palaamassa ravintolasta.

Lottajärjestöön kuuluneet naiset olivat kulkeneet metsän läpi ja kävelleet suoraan Flinkin syliin puiston laidalla. Vain yksi selvisi hengissä.

Lottien lisäksi ammuskelussa sai surmansa kaksi niin ikään sattumalta Flinkin tielle sattunutta miestä. Toinen oli läheisellä tiellä kulkenut pyöräilijä ja toinen yövartija.

Haki aseen rykmentistään

Väkivallan vaikuttimet selvisivät myöhemmin. Flink oli ennen verityötä ottanut yhteen entisen tyttöystävänsä kanssa ja juonut alkoholia.

Tapahtumailtana mustasukkainen ja katkera mies oli saapastellut rykmenttiinsä, pukenut ylleen uniformunsa, ottanut mukaan rynnäkkökiväärinsä ja ryhtynyt sitten tappamaan.

Kaikki uhrit olivat hänelle entuudestaan tuntemattomia, vaikka pian ampumisen jälkeen uutisoitiin virheellisesti, että yksi kuolleista naisista olisi ollut hänen entinen tyttöystävänsä.

Elinkautinen rangaistus

Käräjäoikeus tuomitsi Flinkin ensin 14 vuoden vankeuteen, mutta hovioikeus kovensi rangaistusta elinkautiseksi. Korkein oikeus piti hovioikeuden tuomion voimassa.

Tuomiossa katsottiin, että Flink oli kärsinyt tapahtuma-aikaan lyhytkestoisesta mielentilan häiriöstä, jonka alkoholi oli laukaissut.

Flinkin on kerrottu olleen pidätyksen jälkeen reilun 1,5 promillen humalassa.

Mies itse kertoi oikeudessa muistavansa yön tapahtumista vain pätkittäin.

Vaikka oikeudessa Flinkin katsottiinkin kärsineen psykoosinkaltaisesta mielenhäiriöstä, hänen ei kuitenkaan katsottu olleen syyntakeeton ja hänet passitettiin vankilaan.

20 vuotta vankeudessa

Flink istui vankilassa lopulta tasan 20 vuotta.

Hänet päästettiin ehdonalaiseen vapauteen verityön vuosipäivänä 11. kesäkuuta vuonna 2014. Tuolloin arvioitiin, että Flink tuskin uusii rikostaan. Vankeusaikakin oli sujunut ongelmitta.

Vuosi vapautumisen jälkeen muun muassa Expressen uutisoi viranomaisraportista, jonka mukaan Flinkin ensimmäinen vuosi vapaudessa oli sujunut hyvin. Mies ei ollut osoittanut rikollisia taipumuksia saati lätrännyt alkoholin kanssa.                 

Miehen kerrottiin myös päässeen kiinni työelämään ja työskennelleen metsänhoidon parissa. 

– Minulla ei ole siellä enää mitään. Enkä halua altistaa ihmisiä sille, että he saattaisivat törmätä minuun kaupungilla, mies totesi jo vankeusaikanaan vuonna 2008 antamassaan haastattelussaan uutistoimisto TT:lle.

Samassa haastattelussa Flink kertoi, ettei toivo uhrien omaisilta anteeksiantoa, vaan ainoastaan sitä, että nämä hyväksyisivät sen, että hän on olemassa.

Sittemmin Flink on pysytellyt poissa julkisuudesta. Miehen isä kommentoi Expressenille vuonna 2015, ettei hänen poikansa halua kommentoida elämäänsä vapaudessa.

Ruotsalaistiedotusvälineiden mukaan Flink on saanut vapauduttuaan uuden henkilöllisyyden. Tiedossa ei ole, missä päin Ruotsia hän asustaa.

Lue myös:

    Uusimmat