Yksi nyrkinisku vei perheenisän hengen Kuopiossa – lyöjälle ehdollista vankeutta törkeästä kuolemantuottamuksesta ja kymmenientuhansien lasku

Mies löi toista miestä nyrkillä päähän Kuopiossa. Uhri kaatui, löi päänsä ja kuoli. Oikeus tuomitsi lyöjän törkeästä kuolemantuottamuksesta ehdolliseen vankeuteen ja kymmenientuhansien eurojen vahingonkorvauksiin.

Väkivalta tapahtui ravintolan ulkopuolella heinäkuussa 2021, kun kahdelle miehelle syntyi sanaharkkaa.

Kolmekymppinen mies löi yhden kerran. Isku osui 45-vuotiasta uhria päähän, jonka seurauksena tämä kaatui pää edellä asvalttiin.

Uhri kuoli noin tunnin kuluttua iskusta aivoruhjeisiin ja kaularangan selkäydinvammaan.

Pohjois-Savon käräjäoikeus katsoi 33-vuotiaan lyöjän syylliseksi huumausaineen käyttörikokseen, pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen. Lyöjä oli tekohetkellä amfetamiinin vaikutuksen alainen ja vetosi hätävarjeluun.

Käräjäoikeuden mukaan kyse ei ollut hätävarjelusta.

– Vaikka yhteen nyrkillä lyömiseen itsessään ei ainakaan kovin yleisesti liity kuoleman vaaraa, on yleisesti kuitenkin tiedossa, että pään iskeytyminen asfalttiin voi olla hengenvaarallista. Tämä lyöjänkin olisi pitänyt käsittää, käräjäoiikeus perusteli tuomiossaan.

– Mies on tahallaan lyönyt nyrkillään uhriaan päähän. Lyönti on ollut voimakas, koska uhri on kaatunut sen johdosta

maahan. Käräjäoikeus katsoo, että lyöjä on aiheuttanut uhrinsa kuoleman törkeällä huolimattomuudella.

Perheelle kuolema oli sokki

Uhrin puolisolle ja kahdelle lapselle äkillinen kodin lähellä tapahtunut kuolema oli sokki. Miestä jäivät suremaan myös isosisko ja seitsemänkymppinen äiti.

Äiti kertoi oikeudelle, että lähellä asunut aikuinen poika oli hänelle läheinen tuki ja turva. Poika soitteli hänelle päivittäin ja kävi useita kertoja viikossa auttaen tätä päivittäisissä askareissa, kaupassa käynnissä, siivoamisessa ja lääkärikäynneillä.

Oikeus määräsi 33-vuotiaan maksamaan uhrin lapsille, puolisolle ja äidille jokaiselle 7 000 euroa kärsimyskorvauksia. Uhrin siskolle oikeus määräsi 3 000 euron kärsimyskorvaukset.

Yhteensä kärsmyskorvausten summa kohosi 31 000 euroon. Lisäksi tuomittu joutuu maksamaan 4 300 euroa uhrin hautauskuluja sekä tuhansia euroja omaisten oikeudenkäyntikuluja.

Rangaistukseksi käräjäoikeus määräsi 33-vuotiaalle miehelle puolitoista vuotta ehdollista vankeutta ja 60 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Syyttäjä valitti ratkaisusta Itä-Suomen hovioikeuteen ja piti rangaistusta liian lievänä. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.

Lue myös:

    Uusimmat