Yksi nyrkinisku surmasi perheenisän – amfetamiinipäissään ollut tekijä yritti vedota hätävarjeluun

6:09
Videolla oikeuslääkäri kertoo, millä tavoin yksikin lyönti voi olla kohtalokas.

Mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen tämän aiheutettua perheenisän kuoleman yhdellä lyönnillä.

Tapaus sattui Kuopiossa viime vuoden heinäkuussa erään pubin ulkopuolella. Ennen väkivallantekoa rikoksen uhrilla oli ollut jonkinlainen käsikähmä, johon mies oli puuttunut kaataen uhrin. Kun uhri oli tämän jälkeen ottanut muutaman askeleen kohti miestä, oli tämä astunut eteenpäin ja lyönyt uhria nyrkillä päähän.

Lyödyksi tullut 45-vuotias mies kaatui ja löi päänsä asfalttiin. Hänelle aiheutui aivorungon aivoruhje, isoaivojen oikean otsalohkon aivoruhje ja kaularangan yläosan selkäydinvamma. Hän kuoli saamiinsa vammoihin noin tunti lyönnin jälkeen.

Väitti kyseessä olleen hätävarjelua

Nyrkillä lyönyttä miestä syytettiin käräjäoikeudessa pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Lisäksi hänen verenkierrostaan oli löytynyt amfetamiinia, minkä johdosta syyte nostettiin myös huumausaineen käyttörikoksesta.

Mies myönsi hätävarjeluna tehdyn pahoinpitelyn ja kuolemantuottamuksen. Hänen mukaansa mies oli lähestynyt erittäin aggressiivisesti ja oli ollut hyökkäämässä. Huumeiden käytön hän sen sijaan kiisti ja epäili aineen tulleen elimistöönsä jonkun toisen henkilön lasista illanvieton aikana.

Oikeus katsoi, ettei näyttö puhunut sen puolesta, että uhri olisi ollut hyökkäämässä miehen kimppuun. Lisäksi oikeus katsoi miehen aiheuttaneen uhrin kuoleman törkeällä huolimattomuudella, sillä on yleisesti tiedossa, että voimakkaasta lyönnistä voi seurata hengenvaarallinen pään iskeytyminen asfalttiin.

Myöskään selitystä huumeista ei oikeus pitänyt uskottavana.

– Amfetamiinin sekoittamista juomaan voidaan pitää poikkeuksellisena tapana käyttää huumausainetta. Tämän vuoksi ja muutoinkin käräjäoikeus pitää [miehen] kertomusta siinä määrin epäuskottavana, ettei sitä voida pitää varteenotettavana vaihtoehtona, tuomiossa todetaan.

Suremaan jäi vaimo ja kaksi lasta

Vuonna 1989 syntynyt mies tuomittiin pahoinpitelystä, törkeästä kuolemantuottamuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta 1 vuoden 6 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja 60 päivän yhdyskuntapalveluun.

Uhri oli perheenisä, jolla oli kaksi lasta. Perheen puolustus kertoi isän poismenon olleen iso sokki lapsille ja koko perheeseen. Oma vaikutuksensa oli myös sillä, että kuolema oli tapahtunut lähellä perheen kotia. Mies määrättiin maksamaan kuolleen miehen omaisille kärsimyskorvauksia yhteensä 31 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja