Yksi lyönti vei iäkkään miehen hengen Tampereella – paikalta poistunut tekijä sai ehdollisen vankeustuomion

Tampereen Keskustorin viikon takainen pahoinpitely ja muut viime aikojen vastaavanlaiset väkivaltatapaukset puhuttavat. Poliisi epäilee, että Tampereella kuolemaan johtanut pahoinpitely tapahtui yhdellä tönäisyllä. 6:09
"Yksikin lyönti voi tappaa", oikeuslääkäri Ursula Vala kertoo väkivallan järkyttävistä seurauksista.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi nuoren miehen ehdolliseen vankeusrangaistukseen tämän aiheutettua vanhemman miehen kuoleman sanaharkkaa seuranneella lyönnillä.

Väkivallanteko tapahtui vuoden 2018 lokakuussa Tampereen Keskustorilla.

Mies oli lyönyt lähes 60-vuotiasta uhria pään alueelle, jonka seurauksena uhri kaatui maahan, löi päänsä ja menetti tajuntansa. Uhri oli melko voimakkaasti päihtynyt, mikä oikeuden mukaan saattoi heikentää tämän toimintakykyä ja altistaa kaatumiselle.

Oikeuden mukaan lyönti oli voimakas, mistä kertoi uhrin kaatumisen lisäksi lyönnistä aiheutunut luja ääni. Mies itse kiisti lyönnin, väittäen tönäisseensä miestä. Silminnäkijöiden havainnot puhuivat kuitenkin häntä vastaan.

"Kuolema ei ole ollut ennalta-arvaamaton seuraus"

Todistajat kertoivat, että mies oli tekohetkellä vaikuttanut jollain lailla päihtyneen ja hermostuneen oloiselta. Hän jatkoi teon jälkeen painimalla toisen henkilön kanssa, minkä jälkeen poistui paikalta.

Poliisi etsi miestä laajalti, ja julkaisi tästä julkisuuteen valvontakamerakuvia hänen tavoittamisekseen. Mies ilmoittautui lopulta itse poliisille.

Uhri vietiin tapahtuneen jälkeen sairaalaan, jossa hän kuoli runsaan viikon kuluttua. Uhri kuoli kaatumisen seurauksena syntyneeseen kovan aivokalvon alaiseen verenvuotoon.

– Päähän kohdistuvien lyöntien vaarallisuus on yleisesti tiedossa, minkä johdosta [miehen] on täytynyt pitää mahdollisena ja huomattavan todennäköisenä, että menettelystä voi seurata jopa kuolema, oikeus arvioi tekoa.

– Vaikka [uhrin] kuolemaa voidaan pitää jossain määrin [miehen] tekoon nähden yllättävän vakavana seurauksena, se ei ole ollut ennalta-arvaamaton seuraus, oikeus katsoi.

Uhrin omaisille yhteensä 20 000 korvaukset

Vuonna 1997 syntynyt mies tuomittiin pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta vuoden ja 5 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänelle määrättiin 50 tuntia yhdyskuntapalvelua. Hänellä ei ollut aiempaa rikostaustaa.

Lisäksi mies määrättiin korvaamaan lähes 6000 euroa miehen hautauskuluja ja miehen sukulaisille yhteensä 20 000 euroa kärsimyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat