Mieti tätä ennen kuin tönäiset – oikeuslääkäri Ursula Vala: "Yksikin lyönti voi tappaa"

Tampereen Keskustorin viikon takainen pahoinpitely ja muut viime aikojen vastaavanlaiset väkivaltatapaukset puhuttavat. Poliisi epäilee, että Tampereella kuolemaan johtanut pahoinpitely tapahtui yhdellä tönäisyllä. 6:09

Tampereen Keskustorin viikon takainen pahoinpitely ja muut viime aikojen vastaavanlaiset väkivaltatapaukset puhuttavat. Poliisi epäilee, että Tampereella kuolemaan johtanut pahoinpitely tapahtui yhdellä tönäisyllä.

Katso videolta oikeuslääkäri Ursula Valan haastattelu keskiviikon Rikospaikka-ohjelmassa

Oikeuslääkäri Ursulan Valan mukaan ihmisten olisi jo suotavaa ymmärtää, että toisen ihmisen lyöminen ei ole hyvä ajatus.

– Yksikin lyönti voi tappaa, Vala sanoi keskiviikon Rikospaikka-ohjelmassa.

Niin sanotuissa yhden lyönnin jutuissa uhri on tönäisyn, iskun tai potkun seurauksena kaatunut maahan ja lyönyt päänsä kohtalokkain seurauksin.

Ongelma pienestäkin pään verenvuodosta

Valan mukaan tällaisessa tilanteessa syntyy helposti vakavia kallon sisäisiä vammoja.

– Tavallisin vamma on, että kovakalvon alle, aivojen ja kovakalvon väliin tulee verenvuotoa. Jo reilun 100 gramman verenvuoto riittää aiheuttamaan ongelmia.

– Tämä johtuu siitä, että kallon sisällä on hyvin vähän ylimääräistä tilaa. Sinne ei kummoistakaan verenvuotoa tarvitse, kun kallon sisäinen paine alkaa nousta, mikä nopeasti vahingoittaa aivoja ja aiheuttaa aivoihin peruuttamattomia muutoksia, joiden seurauksena on kuolema, Vala sanoi keskiviikon Rikospaikan haastattelussa.

Samalla mekanismilla voi syntyä pysyvä aivovaurio.

– Kun ihminen kaatuu takaraivolleen, tyypillinen vamma on aivojen otsalohkojen pohjaosien ruhjeet.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Näin uusnatsi hyökkäsi miehen kimppuun Asema-aukiolla 1:00

Syyskuussa 2016 tapahtuneessa Helsingin Asema-aukion pahoinpitelyjutussa syyte kuolemantuottamuksesta hylättiin, koska törkeän pahoinpitelyn ei näytetty olleen katkeamattomassa rikosoikeudellisessa syy-yhteydessä kuolemaan. 

Valan mukaan tämänkaltaisissa kuolemaan johtaneissa väkivaltatapauksissa tuomioistuimen tehtävä on erittäin haastava. On huomioitava, mitkä kaikki muut tekijät ovat vaikuttaneet asiaan.

Lue myös:

    Uusimmat