Yksi nauroi väärässä paikassa ja toinen jäi kiinni plagioinnista – Saksan mahtipuolueiden johtavat voivat syyttää itseään kannatuksen romahtamisesta

3:43
Kuka on ennakkosuosikki Angela Markelin seuraajaksi kansleriehdokkaaksi vai muutama päivä ennen vaaleja? Kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola raportoi Saksasta

Ennakkosuosikit ovat mokailleet, joten Saksan ensimmäinen SDP-kansleri sitten Gerhard Schröderin on lähellä.

Saksan liittopäivävaalit pidetään tulevana sunnuntaina (26.9.) ja galluppien perusteella näyttää yhä vahvemmin siltä, että Olaf Scholzin johtama SDP on nousemassa talousmahdin suurimmaksi puolueeksi.

Samalla se käytännössä tarkoittaisi Angela Merkelin kristillisdemokraattisen puolueen CDU:n pitkän valtakauden päättymistä. Merkel on toiminut liittokanslerina aina vuodesta 2005 lähtien.

Vielä heinäkuussa sekä CDU että vihreät olivat kannatusmittauksissa SDP:n edellä. Mitä oikein tapahtui?

– Vihreiden kansleriehdokkaan Annalena Baerbockin ura ei ole ollut ihan sitä, mitä hän on kertonut. Lisäksi vaalikirjaan kohdistuvat plagiointisyytökset laskivat vihreiden kannatusta todella nopeasti, kertoo MTV Uutisten Euroopan kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.

Kesäkuussa selvisi, että Baerbockin tuoreimmassa kirjassa on useita osia, jotka ovat identtisiä esimerkiksi blogitekstien, vihreiden puolueohjelman ja uutisartikkeleiden kanssa. Näille kohdille ei ole kuitenkaan merkitty lähdettä. Baerbockin mukaan kirjan seuraaviin painoksiin asia korjataan.

Niin ikään kesäkuussa uutisoitiin, että Baerbock on liioitellut rooliaan YK:ssa ja eräässä ajatushautomossa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Nauroi aivan väärässä paikassa"

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös mtv-palvelussa ja MTV Uutiset Livessä

CDU:n Armin Laschet taas mokasi näyttävästi kameroiden kuvatessa.

– Hän on hyväntahtoinen ja mukava mies, mutta nauroi aivan väärässä paikassa liittopresidentin takana tulvatuhoalueilla. Sitä saksalaisten on galluppien perusteella ollut vaikea antaa anteeksi, Piuhola arvioi.

Saksan kesän tulvissa kuoli 196 ihmistä, minkä lisäksi useat alueet kärsivät mittavia aineellisia vahinkoja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos galluppien ennustamat kannatusluvut osuvat jotakuinkin oikeaan, niin hallitusneuvotteluista on luvassa pitkät ja vaikeat.

– On pakko yrittää muodostaa vähintään kolmen koalitio. SDP:n kannalta ehkä mieluisin olisi liitto vihreiden ja liberaalipuolueen kanssa. Liberaalitkin ovat kuitenkin ainakin kampanjassa olleet enemmän kallellaan CDU:n suuntaan, Piuhola toteaa.

– Todennäköistä on ainakin se, että nykyinen CDU:n, kristillisen liiton ja SDP:n hallitus tuskin jatkaa. En usko, että CDU taipuu SDP:n johtamaan hallitukseen, Piuhola jatkaa.

MTV Uutiset seuraa Saksan liittopäivävaaleja tiiviisti, ja vaalipäivänä 26.9. MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa esitetään suorana lähetyksenä erikoisohjelma Saksan vaalit – kenestä Merkelin seuraaja? klo 22.35–23.05.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja