Saksan liittopäivävaalit ovat jo ovella – tällaisia lupauksia kuultiin maan suosituimmalta kansleriehdokkaalta

2:29
Katso kirjeenvaihtajamme Heikki Piuholan raportti paikan päältä.

Saksan liittopäivävaaleihin on enää neljä päivää jäljellä ja suurimpien puolueiden ero on mielipidekyselyissä vain kolme prosenttia. 

Suosituin kolmesta kansleriehdokkaasta on sosialidemokraattien Olaf Scholz. MTV Uutiset oli mukana gallup-kuninkaan vaalitilaisuudessa Bonnissa. Tilaisuutta seurasi entisen pääkaupungin keskustassa yli tuhat ihmistä.

Scholz tiivisti puheessaan tutut vaaliteemat: ei veronalennuksia rikkaille, paremmat ja turvalliset eläkkeet skandinaavisen mallin mukaisesti ja ehkä konkreettisimman vaalilupauksensa minimipalkan korottamisesta.

– Tulevan hallituksen ensimmäisen vuoden aikana me tulemme toteuttamaan sen, että minimipalkka nostetaan 12:een euroon. Se koskee suoraan 10  miljoonaa työntekijää Saksassa, Scholz totesi.

MTV:n kysymykseen Euroopan unionin velkaantumisesta ja kahdeksan jäsenmaan – Suomi mukaan lukien – huoleen tiukemmasta talouskurista Scholz vastasi näin:

– On hyvä, että Saksan sosiaalipoliittinen instrumentti, lyhennetty työaika, on Euroopan unionin tuella monessa muussakin maassa otettu käyttöön.

Scholz muistutti, että kriisin aikana EU-maat ovat ottaneet velkaa.

– Mutta samaan aikaan olemme myös sopineet sitä, että tämä yhdessä otettu velka maksetaan takaisin vuoteen 2058 mennessä. Se pystytään toteuttamaan myös EU:n omilla verotuloilla. Se ei ole mikään mahdoton tehtävä, se toteutuu noin 15 miljardin euron vuosittaisilla maksuilla- Se on EU:n budjetissa täysin hallittavissa oleva tavoite.

MTV Uutiset seuraa Saksan liittopäivävaaleja tiiviisti, ja vaalipäivänä 26.9. MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa esitetään suorana lähetyksenä erikoisohjelma Saksan vaalit – kenestä Merkelin seuraaja? klo 22.35–23.05.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja