Mainos

Yksi maailman uhanalaisimmista kulttuurikohteista Suomesta? Malmin lentoasema ehdokaslistalla

Tänään selviää, yltääkö Helsinki-Malmin lentoasema seitsemän Euroopan uhanalaisimman kulttuurikohteen joukkoon.

Lentoasema selviytyi 14 finalistin joukkoon Europa Nostra -kulttuuriperintöjärjestön ja Euroopan investointipankin instituutin järjestämässä Seitsemän uhanalaisinta kulttuuriperintökohdetta -kilpailussa. Seitsemän valittua julkistetaan Venetsiassa puolilta päivin Suomen aikaa.

Finaaliin valikoituneet kohteet valittiin niiden historiallisen ja kulttuurillisen arvon sekä niiden kohtaaman uhan perusteella. Ehdotukset kohteista tulivat kulttuuriperintöjärjestöjen katto-organisaationa toimivan Europa Nostran jäseniltä.

Europa Nostra Finland valitsi lentoaseman Suomen uhanalaisimmaksi kulttuuriperintökohteeksi noin vuosi sitten kymmenen muun kohteen joukosta. 

Malmin lentokenttää uhkaa lakkautus, sillä Helsingin kaupunki päätti vuonna 2014, että lentoaseman toiminta lopetetaan vuoden 2016 lopussa tai viimeistään vuonna 2020.

Saman vuoden marraskuussa kaupunki osti Finavialta lentoaseman kiinteistön ja suurimman osan lentokenttää ympäröivästä maasta.

Malmin lentokentän ympäristö on tarkoitus muuttaa asuinalueeksi noin 25 000 asukkaalle.

Malmin lentoaseman ystävien perustajajäsen, entinen puheenjohtaja ja entinen varapuheenjohtaja Raine Haikarainen kertoo, että toivoa on, vaikka kilpailun tuloksia vasta odotellaan.

– Päätöksen lopputulemaa ei vielä tiedetä, mutta sen suuntaista viestiä olen kuullut, että Malmilla voisi olla jotain mahdollisuuksia.

Haikarainen uskoo, että jos lentoasema valitaan seitsemän uhanalaisimman perintökohteen joukkoon, päätöksellä on vähintääkin periaatteellista merkitystä.

– Kyllä sillä on paljon ainakin periaatteellista merkitystä, kun kansainvälinen organisaatio kiinnittää Malmin lentoasemaan huomiota. Se, miten poliitikot suhtautuvat, jää nähtäväksi.

"Suomen suurin kuntalaisaloite"

Malmin lentokentän kohtalosta puhuttiin viimeksi maanantaina, kun Helsingin kaupunginhallitus käsitteli aloitetta, jossa kuntalaiset vaativat lentokentän säilyttämistä ja sen ilmailukäytön jatkon turvaamista.

Kaikkiaan yli 13 000 ihmistä allekirjoitti aloitteen. Haikaraisen mukaan kyseessä on Suomen tähän mennessä suurin kuntalaisaloite.  

Aloite jätettiin pöydälle, mutta kaupunginhallituksen esityksen mukaan aloite ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Lentoaseman lakkautusuhkaa seurannut Haikarainen kertoo, että syitä aseman säilyttämisen puolesta voisi vyöryttää loputtomasti.

– Se on ainutlaatuinen suurlentoasema varhaiselta liikenneilmailun aikakaudelta. Vastaavia ei ole säilynyt maailmalla juurikaan. Lisäksi, se on maamme toisiksi vilkkain lentokenttä ja ainoa pääkaupunkiseudun lentoasema, joka palvelee aikataulutonta lentoliikennettä. Kyseessä on myös Suomen tärkein ilmailukoulutuskeskus.

Historiallisen arkkitehtuurin ja kulttuuriperinnön suojelemista ajava World Monuments Fund on aiemmin listannut Helsinki-Malmin lentoaseman maailman sadan uhanalaisimman kulttuurikohteen joukkoon vuosina 2004 ja 2006.

2:06

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.