Yksi killutin ei riitä: Näin korkealla heijastimen pitäisi roikkua

Heijastavasta materiaalista valmistettu vaate ei korvaa oikeaa heijastinta 3:59
Mitä eroa on heijastavasta materiaalista tehdyllä asusteella ja oikealla heijastimella? Tämä yksityiskohta heijastimesta tulee löytyä, jotta se varmasti auttaa sinua näkymään.

Aamut ja illat ovat pimentyneet, ja heijastin on jälleen tärkeä turvavaruste niin jalankulkijoille kuin pyöräilijöillekin. Heijastimen hyödyt on suomalaisilla hyvin tiedossa, mutta käytäntöjen suhteen on vielä petrattavaa.

Vahinkokorjaamo Autoklinikan tuoreeseen kyselyyn vastanneista suomalaisista 85 prosenttia kertoi käyttävänsä heijastinta liikkuessaan pimeällä jalkaisin tai pyörällä. Kerrallaan käytössä olevien heijastimien lukumäärässä olisi kuitenkin vielä parantamisen varaa, sillä yksittäinen heijastin ei välttämättä riitä.

37 prosenttia vastanneista sanoi käyttävänsä vain yhtä heijastinta kerrallaan. Kahden heijastimen taktiikkaan luotti 30 prosenttia vastanneista, ja kolmea tai useampaa heijastinta käytti kerrallaan vain 18 prosenttia.

– On erittäin suositeltavaa kiinnittää vaatteisiin tai vaikkapa laukkuun useampia heijastimia, jotta autoilijoiden olisi mahdollisimman helppo havaita kulkija lähestymissuunnasta riippumatta, Autoklinikan asiakaspalvelupäällikkö Helena Ruuska toteaa yhtiön tiedotteessa.

Kaikki vanhemmat eivät tiedä, käyttävätkö heidän alaikäiset lapsensa heijastinta

Autoklinikan kyselyssä selvitettiin myös sitä, miten hyvin alaikäiset lapset käyttävät heijastimia. Alle 18-vuotiaiden lasten vanhemmista noin 80 prosenttia vakuutti heidän lapsensa käyttävän heijastinta.

11 prosenttia vanhemmista myönsi, ettei heidän lapsensa käytä heijastimia. 9 prosenttia vanhemmista ei edes tiennyt, käyttääkö jälkikasvu heijastinta vai ei.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Kuljettaja ei näe ilman heijastinta liikkuvaa jalankulkijaa 6:50
KATSO MYÖS: Kuljettaja ei näe ilman heijastinta liikkuvaa jalankulkijaa. Katso videolta, miten vaikeaa havainnointi on auton ratin takaa.

Millä korkeudella heijastimen pitäisi olla?

Useamman heijastimen käyttämisen lisäksi tulee varmistaa myös heijastinten oikea sijainti. Riippuvan heijastimen tulisi roikkua vapaasti noin aikuisen polven korkeudella, mikä maksimoi sen näkyvyyden eri suuntiin.

Liian ylhäällä tai liian alhaalla roikkuva pieni yksittäinen heijastin ei välttämättä osu auton ajovaloihin yhtä herkästi kuin oikealla korkeudella oleva heijastin tai useampi.

Liikenneturvan mukaan kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä.

Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.

Lue myös:

    Uusimmat