Yksi ihminen kuollut paiseruttoon Mongoliassa – Kiina eristää kokonaisen kylän

Koronaviruksen jyllääminen aiheuttaa päänvaivaa, kun maiden rajoja avataan turisteille – asiantuntija vastaa huoliin koronaviruksesta ja Kiinassa jylläävästä pernarutosta 16:10
Video: Paiseruttotapaus ei yllättänyt, sillä Kiinan suunnalla on useita ruttopesäkkeitä – asiantuntija vastasi huoliin, kun aiemmasta ruttotapauksesta uutisoitiin viime kuussa

Viranomaisten mukaan yksi ihminen on kuollut paiseruttoon Kiinan hallitsemalla alueella Mongoliassa. Kylä on laitettu eristyksiin, kertoo CNN.

Viranomaisten mukaan potilas kuoli viime sunnuntaina Baotoun kaupungissa elinten pettämiseen. He eivät kertoneet, mistä potilas oli saanut paiseruttotartunnan.

Kiinan viranomaiset yrittävät estää taudin leviämisen eristämällä Suji Xincun kylän, jossa potilas asui. Altistuneet ihmiset on testattu ja heidän tuloksensa olivat viranomaisten mukaan negatiivisia.

Kylän ihmisiä on pyydetty välttämään kontaktia villieläinten kanssa ja lopettamaan metsästyksen sekä villieläinten syönnin. Kylään julistettiin myös lievä hätätila.

Paiseruttoa aiheuttaa Yersinia pestis -bakteeri, ja se voi levitä esimerkiksi kärpästen puraisusta tai tautia kantavien eläinten, erityisesti jyrsijöiden, mukana. Viime kuussa Kiinan Mongolissa kuoli paiseruttoon 15-vuotias poika, joka oli syönyt villimurmelia.

Tappoi 50 000 miljoonaa ihmistä keskiajalla

Paiseruttoepidemia oli aikoinaan ihmiskunnan tuhoisin tautiepiedemia, jonka aikana kuoli 50 miljoonaa ihmistä Euroopassa.

Paiseruttoa eli lempinimeltään mustaa surmaa ei ole koskaan saatu kokonaan hävitettyä, mutta nykyiset antibiootit tehoavat yleensä siihen, jos ne otetaan käyttöön tarpeeksi aikaisin.

 WHO on kuitenkin luokitellut sen uudelleen ilmeneväksi taudiksi, koska vuosittain arviolta 1000–2000 saa tartunnan paiserutosta. Tautia uskotaan esiintyvän nykyään kaikilla mantereilla.

Viimeisimmästä paiseruttokuolemasta kertoi Suomessa myös Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat