Nipahvirus on tappanut kaksi Intiassa – kouluja ja joukkoliikennettä suljettu

Etelä-Intian Keralan osavaltiossa kaksi ihmistä on kuollut nipahviruksen aiheuttamaan tautiin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kerala sulki keskiviikkona joitain kouluja, toimistoja ja julkista liikennettä yrittäessään estää viruksen leviämisen.

Kozhikoden alueella asuvia ihmisiä suositellaan välttämään joukkokokoontumisia seuraavan kymmenen päivän ajan.

Viruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi aikuista ja yksi lapsi. Viranomaisten mukaan 706 ihmistä testataan tartunnan varalta. Heistä 153 työskentelee terveydenhuollon parissa.

Viranomaiset kertovat keskittyvänsä nyt selvittämään tartunnan saaneiden ihmisten viimeaikaisia kontakteja. Kaikki oireiset eristetään, osavaltion terveysministeri Veena George sanoi toimittajille.

Nipah leviää eritteiden kautta

Nipahvirus leviää ihmisten, lepakkojen tai sikojen eritteiden kautta, Keralan osavaltion terveysviranomaiset kertovat. 

Tartunnan aiheuttamia tyypillisiä oireita ovat kuume, pää- ja lihaskipu, oksentaminen ja kipeä kurkku. Vakavampia oireita ovat huimaus, uneliaisuus, muuntunut tajunnantila, äkillinen aivotulehdus, keuhkokuume, vaikea hengenahdistus ja kouristukset.

Keralan terveysministerin mukaan nyt leviävä virus on sama, jota tavattiin aiemmin Bangladeshissa. Kyseinen virusmuunnos aiheuttaa korkeaa kuolleisuutta ja se tarttuu ihmisestä toiseen. Toisaalta virus on joitain muita nipahmuunnoksia heikommin leviävä.

Keralasta löydettiin nipahvirustartuntoja neljännen kerran sitten vuoden 2018.

Nipahvirus tunnistettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1999, jolloin sikatilalliset ja muut eläinten kanssa paljon tekemisissä olevat henkilöt saivat tartuntoja Malesiassa ja Singaporessa.

Useat aiemmat tapaukset ovat olleet lähtöisin juotavasta taatelipalmun mahlasta, jonka lepakon uloste on saastuttanut.

Reutersin toukokuussa tekemässä selvityksessä todettiin, että monet Etelä-Intian Keralan kolkat ovat paikkoja, joissa lepakoiden virukset voivat todennäköisimmin siirtyä ihmisiin. Näin siksi, että hakkuut ja kaupungistuminen ovat tuoneet ihmiset ja eläimet lähemmäs toisiaan.

Lue myös:

    Uusimmat