Venäjällä pernaruttoepidemia – nuori poika kuollut, kymmeniä aikuisia ja lapsia sairaalahoidossa

Venäjän Siperiassa 12-vuotias poika on kuollut pernaruttoon ja kymmenet muut ovat sairaalassa, kertovat paikalliset viranomaiset.

Luoteis-Siperiassa oleva Jamalin Nenetsian alue on ollut karanteenissa viikon, kun pernaruton aiheuttama bakteeri oli tarttunut ainakin yhdeksään poronhoitajaan ja heidän eläimiinsä.

Salekhardin kaupungissa on pernaruttoepäilyn takia sairaalassa 72 ihmistä, joista 41 on lapsia. Tähän mennessä on varmistunut yhdeksän ihmisen tartunta. Kuollut poika oli heidän joukossaan.

Epidemia johtuu lämpimästä säästä

Tartunta havaittiin 25. kesäkuuta, kun useita eläimiä löydettiin kuolleena. Tähän mennessä yli 2300 poroa on kuollut tautiin.

Viranomaisten mukaan alueen asukkaille ja poroille annetaan pernaruttorokotus. Lisäksi karanteenialueella käyneet saavat lääkityksen.

Alueen viranomaiset arvelevat, että pernaruttotapausten esiintyminen johtuu tavanomaista kuumemmasta säästä. Lämpötila on korkeimmillaan ollut jo kuukauden 35 asteen tienoilla. Lämpö on sulattanut ikiroutaa ja aktivoinut pernaruttoa aiheuttavia bakteeri-itiöitä.

Edellisen kerran alueella esiintyi pernaruttoa vuonna 1941.

Ei tartu ihmisestä ihmiseen

Pernarutto voi tarttua ihmiseen, jos bakteeri-itiöt pääsevät kudoksiin rikkoutuneen ihon läpi tai jos syö sairaan eläimen huonosti kypsennettyä lihaa.

Lisäksi tauti voi tarttua hengitettäessä esimerkiksi sairaan eläimen villoihin tai vuotiin jääneitä itiöitä.

Pernaruttoa hoidetaan tavanomaisilla antibiooteilla. Se ei tartu ihmisestä toiseen.  

Lue myös:

    Uusimmat