Ykkösvaraus ja historian suurin kenkädiili – 18-vuotiaan superlupauksen unelmaa uhkaa 100 miljoonan dollarin suuruinen syyte

Yhdysvaltalainen Zion Williamson oli odotettu ykkösvalinta New Orleans Pelicansilta koripallon NBA:n varaustilaisuudessa Suomen aikaa perjantain vastaisena yönä. 18-vuotiaan superlupauksen tulevaisuuden yllä on kuitenkin myös tummia pilviä. 

Duken yliopistossa loistokkaan tulokaskauden pelannut Williamson puhkesi kyyneliin ykkösvalinnan varmistuttua. 

– En tiedä mitä sanoa. En uskonut, että pääsen tähän asemaan. Äitini uhrasi paljon eteeni. En olisi täällä ilman häntä. Hän siirsi unelmansa syrjään minun unelmieni takia, kaksimetrinen ja lähes 130-kiloinen atleetti vuodatti ESPN:lle. 

Williamson summasi Dukessa keskimäärin 22,6 pistettä ja 8,9 levypalloa, mikä toi hänelle vuoden yliopistopelaajan tittelin. Hänet varattiin ykkösenä ennen Ja Morantia (Memphis Grizzlies) ja RJ Barrettia (New York Knicks). Kahdella kierroksella ei varattu yhtään suomalaispelaajaa. 

100 miljoonaa tulossa, 100 miljoonaa menossa?

Williamsonin viikko ei ole kuitenkaan ollut pelkkää juhlaa, sillä häntä vastaan nostettiin keskiviikkona 100 miljoonan dollarin suuruinen kanne sopimusrikkomuksesta. 

Tapauksen taustalla on Williamsonin oma haaste urheilumarkkinointifirma Prime Sportsia vastaan. Koripallolupaus väittää, että osapuolien huhtikuussa solmima sopimus on mitätön ja lainvastainen Pohjois-Carolinan osavaltiolain mukaan. Williamson haluaakin, että Creative Artists Agency -firma (CAA) edustaa häntä sopimusneuvotteluissa seurojen ja sponsorien kanssa. 

Sports Illustratedin mukaan Prime Sports vastasi keskiviikkona omalla kanteella, joka sisältää useita syytöksiä. Tuomioistuimeen toimitettujen asiakirjojen mukaan Williamson teki sopimuksen Prime Sportsin kanssa 15. huhtikuuta, mutta allekirjoitti sopimuksen CAA:n kanssa toukokuun lopussa ja ilmoitti loikkauksestaan Prime Sportsille päivää myöhemmin.   

Nuorukainen on ymmärrettävästi haluttu asiakas, sillä lähteiden mukaan hän on allekirjoittamassa urheiluhistorian suurimman tulokaspelaajien kenkäsopimuksen. Supertähti LeBron Jamesin tulokassopimus Niken kanssa oli 87 miljoonan dollarin arvoinen, Williamsonille povataan 100 miljoonan tilipäivää.  


Lue myös:

    Uusimmat