Mainos

Syyrian verilöylylle vaaditaan loppua, mutta Venäjä ei taivu – YK tutkii iskun avustussaattueeseen

1:58

YK aikoo tutkia avustussaattueen pommituksen Syyriassa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ilmoitti tutkintaryhmän perustamisesta perjantaina.

Avustussaattuetta pommitettiin 19. syyskuuta. Pommituksessa kuoli 18 avustustyössä mukana ollutta ihmistä sekä useita siviilejä.

Tutkintaryhmän tarkoituksena on varmistaa tapahtuman faktat. Sen jälkeen Ban päättää seuraavista toimenpiteistä, YK totesi lausunnossaan. Pääsihteeri kehotti kaikkia osapuolia yhteistyöhön tutkinnan aikana.

YK on varoittanut, että hyökkäys avustussaattuetta vastaan saattaa olla sotarikos.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan avustussaattueeseen osui venäläiskoneiden ilmaisku. Venäjä on kiistänyt väitteen ja sanonut tutkivansa itse pommituksen, jossa tuhoutui 18 avustusrekkaa.

YK ja Maailman terveysjärjestö vaativat yhtenäisyyttä ja tekoja Syyrian verilöylyn lopettamiseksi, mutta Venäjä ei aio lopettaa ilmaiskujaan.

YK varoittaa humanitaarisesta katastrofista

Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) mukaan Aleppon itäosasta on tullut valtava surmanloukku.

Syyrian hallituksen joukot etenivät perjantaina Venäjän ilma-avun tukemana kohti Aleppoa kahdella rintamalla. YK on varoittanut, että Syyrian yritys Aleppon itäosan takaisin valtaamiseksi voi johtaa humanitaariseen katastrofiin.

Syyrian armeija aloitti reilu viikko sitten operaation, jonka tarkoituksena oli saada haltuun koko Aleppo. Kaupungin itäosa on kapinallisten hallussa. Operaation aikana Aleppon itäosia on moukaroitu ilmaiskuin, tynnyripommein ja tykistötulituksin.

Tänä aikana yli 200 ihmistä on kuollut, kertoi Syyrian sotaa seuraava järjestö The Syrian Observatory for Human Rights. YK:n mukaan pommituksissa on kuollut 400 siviiliä, kertoi BBC.

Iskuja on kohdistunut sotilaallisten kohteiden lisäksi siviilikohteisiin, esimerkiksi asuintaloihin ja sairaaloihin. Tilanne on vaikeuttanut entisestään siviilien elämää Aleppon itäosissa, joita hallituksen joukot ovat piirittäneet heinäkuun alusta.

Venäjä: USA rikkoi lupauksensa

Venäjän ilmaiskuissa Syyriaan on kuollut vuoden aikana arviolta 9 300 ihmistä, kertoi The Syrian Observatory for Human Rights -järjestö.

Surmansa saaneiden joukossa on arviolta 3 800 siviiliä ja noin 5 500 äärijärjestö Isisin tai eri kapinallisryhmien taistelijaa, järjestö kertoi. Lisäksi iskuissa on haavoittunut ainakin 20 000 ihmistä.

Järjestö kertoo päätelleensä eri iskujen takana olleet tahot muun muassa koneiden tyyppien ja sijaintien perusteella.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov leimasi järjestön tiedot epäluotettaviksi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi Yhdysvaltojen rikkoneen lupauksensa kapinallisryhmien erottelusta ääriryhmiin ja maltillisiin kapinallisiin. BBC:lle antamassaan haastattelussa Lavrov myös puolusti Venäjän ja Syyrian joukkojen tekemiä Aleppon pommituksia.

1:54

2:05

0:43

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.