Mainos

Avustuskuljetukset Syyriaan keskeytyksissä – uskoa tulitaukoon riittää yhä

Syyrian Aleppossa pommitettiin maanantaina avustusrekkoja vain joitakin tunteja sen jälkeen, kun maan armeija ilmoitti lopettavansa viikon kestäneen tulitauon. Iskussa kuoli Punaisen Ristin mukaan noin 20 ihmistä.

Yhdysvaltain edustajien mukaan joko Syyrian hallituksen tai sen venäläisten liittolaisten täytyy olla hyökkäyksen takana. Yhdysvallat arvioi uudelleen yhteistyön mahdollisuudet Venäjän kanssa, sanoi ulkoministeriön edustaja John Kirby.

Venäjän puolustusministeriö kiisti myöhemmin tiistaina, että venäläiset koneet olisivat pommittaneet avustussaattuetta Syyriassa. Ministeriön mukaan pommittajina eivät myöskään olleet Syyrian armeijan koneet.

YK:n edustajan mukaan kyseessä on sotarikos, jos varmistuu, että apusaattue oli ilmaiskun tahallinen kohde.

YK keskeyttää avustuskuljetukset

YK kertoi tiistaina keskeyttävänsä kaikki avustuskuljetukset Syyriassa hyökkäyksen takia. Iskun kohteeksi joutuneessa apukuljetuksessa oli mukana YK, kansainvälinen Punainen Risti sekä Syyrian Punainen Puolikuu.

YK:n mukaan saattue oli kuljettamassa humanitaarista apua Orum al-Kubraan Aleppon maakuntaan. Saattueessa oli 31 ajoneuvoa, joista 18 tuhottiin, YK kertoo. Punaisen Ristin mukaan avustusrekkojen lisäksi isku osui myös Aleppon maakunnassa sijaitsevaan varastoon, jonne avustustarvikkeita oltiin purkamassa.

– Syyrian Punainen Puolikuu on maksanut todella kovan hinnan sodan aikana. Kollegat siellä miettivät miten he jaksavat, kommentoi tiistaina STT:lle Johanna Klinge, joka oli palaamassa lyhyeltä Suomen vierailulta takaisin työhönsä Lähi-itään. Klinge toimii kansainvälisen Punaisen Ristin alueellisena neuvonantajana asemapaikkanaan Beirut.

– 53 henkilökuntaan ja vapaaehtoisiin kuulunutta on kuollut, ja nyt vielä muutama lisää, Klinge jatkaa.

Tulitauko pyritään elvyttämään

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry pyrki tiistaina valamaan uskoa Syyrian tulitauon elvyttämisestä.

– Tulitauko ei ole vielä kuollut, Kerry kommentoi tavattuaan Syyrian tukiryhmän (ISSG) edustajat New Yorkissa.

Hänen mukaansa keskusteluja asiasta jatketaan myöhemmin tällä viikolla. Kerryn lisäksi myös YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura sanoi, että toivoa tulitauon elvyttämisestä on edelleen. Hän kuitenkin sanoi, että eri maiden edustajat pelkäävät tulitauon olevan kuollut ja kuopattu.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ei puolestaan ollut tiistaina yhtä toiveikas asian suhteen. Hän kommentoi avustusrekkojen iskuihin viitaten, että mahdollisuudet uusia tulitaukosopimus "ovat ainakin nyt erittäin heikot".

Avustusrekkoja pommitettiin eilen.

0:43

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.