Mainos

YK: Sekä Syyrian armeija että kapinalliset syyllistyivät sotarikoksiin Aleppossa

Sekä Syyrian armeija että sitä vastaan taistelleet kapinalliset syyllistyivät sotarikoksiin Aleppossa, kertoo YK:n raportti.

Sen mukaan Aleppon viisikuukautisen saarron aikana osapuolet syyllistyivät muun muassa kemiallisten aseiden käyttöön ja siviilien tappamiseen. 

Aleppo oli kapinallisten tärkeä tukikohta. Syyrian armeijan joukot valtasivat sen joulukuun lopulla piirityksen päätteeksi. YK:n mukaan jopa osapuolten sopima siviilien evakuointi piirityksen päätteeksi täytti sotarikoksen määritelmän siviilien pakkosiirrosta, sillä siviileille ei annettu mahdollisuutta jäädä. 

Selvityksen mukaan YK:n ja Punaisen Ristin valvomana toteutettu operaatio tehtiin strategisista syistä eikä siviilien turvallisuutta ajatellen. 

YK:n tutkijat löysivät ratkaisevaa todistusaineistoa, jonka mukaan Syyrian ilmavoimat pudottivat Aleppoon myrkyllisiä teollisuuskemikaaleja kuten klooria. Venäjän ilmavoimien osallisuudesta kemiallisten aseiden käyttöön ei löytynyt näyttöä. 

Lisäksi Syyrian armeija pommitti toistuvasti muun muassa sairaaloita ja asuinalueita.  
Kapinallisten puolelta sotarikoksiin syyllistyi esimerkiksi aikaisemmin al-Nusran rintamana tunnettu Fateh al-Sham -ryhmä, joka muun muassa ampui tykeillä siviilikohteisiin. 

Libanonilaisten, iranilaisten ja irakilaisten joukkojen on raportoitu tukeneen taisteluissa Syyrian armeijaa, mutta niiden syyllisyyttä mihinkään tiettyyn sotarikokseen ei pystytty todistamaan.

Syyrian ilmavoimat pommitti avustussaattuetta

YK:n mukaan syyskuussa sen avustussaattuetta pommitti tahallaan Syyrian ilmavoimat. Iskussa kuoli ainakin kymmenen avustustyöntekijää. Sen jälkeen YK joutui keskeyttämään väliaikaisesti avustuskuljetukset alueelle. 

Raportin mukaan pommitus saattueen tuhoamiseksi oli "pikkutarkasti suunniteltu ja häikäilemättömästi toteutettu". 

Erillinen, joulukuussa julkaistu YK-selvitys ei pystynyt löytämään syyllistä pommitukseen. Nyt tutkijat pystyivät päättelemään syyllisen perehdyttyään muun muassa satelliittikuviin ja oikeuslääketieteellisiin todisteisiin. 

Presidentti Bashar al-Assad on toistuvasti kiistänyt Syyrian syyllisyyden pommitukseen.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.