Mainos

Amnesty: Aleppon iskujen tavoite aiheuttaa siviileille kärsimystä heidän pois ajamisekseen

Syyrian armeija ja Venäjä iskevät tarkoituksella siviilikohteisiin Itä-Aleppon kapinallisalueilla, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön mukaan iskut siviilikohteisiin osoittavat, että tavoitteena on tehdä elämä alueella mahdottomaksi ja näin tyhjentää se siviileistä. 

Amnesty on kerännyt silminnäkijätietoja ja satelliittikuvia ja päättelee niiden perusteella, että syyskuun puolivälissä käynnistyneen hyökkäyksen tarkoitus on tyhjentää kaupunki vaikka raakaa voimaa käyttäen. Myös rypäleaseiden käytöstä on Amnestyn mukaan selviä todisteita, ja nekin osoittavat sen mukaan, että siviilit ovat olleet iskujen kohteena. 

– Syyrian hallituksen joukot Venäjän tuella ovat tehneet armottomia hyökkäyksiä, joissa ei välitetä lainkaan kansainvälisestä humanitaarisesta oikeudesta, kritisoi Amnestyn edustaja Lynn Maalouf.

1:01

Iskuja sairaaloihin, kouluihin ja toreille

Iskuja on kohdistunut järjestön tutkimuksien mukaan muun muassa sairaaloihin, torille, kouluun sekä sähkölaitokseen. Nämä ovat sijainneet kaukana sotilaallisista kohteista. 

– Todellinen tavoite on selvä: aiheuttaa siviiliväestölle vakavia kärsimyksiä, jotta he pakenisivat. 

Amnestyn mukaan tahalliset iskut siviilikohteisiin ovat vakavia kansainvälisen oikeuden loukkauksia ja täyttävät sotarikoksen tunnusmerkit. Järjestö vaatii YK:n yleiskokoukselta toimia, jotta väkivalta saataisiin lopetettua. 

– Yleiskokouksen on näytettävä, että se pystyy toimimaan, kun turvallisuusneuvosto on epäonnistunut katastrofaalisesti – YK:n uskottavuus on koetuksella, Maalouf sanoi. 

Venäjä on Kiinan tuella estänyt turvallisuusneuvostossa lauselmat Alepposta.

8:17

Tuore tulitauko ei estänyt taisteluita

Venäjä ja Syyrian hallitus aloittivat eilisaamulla humanitaarisen tulitauon Aleppossa. Sen pituudesta on annettu vaihtelevia tietoja. Alun perin Venäjä puhui kahdeksasta tunnista ja sittemmin 11:stä. Amnestyn mukaan kahdeksantuntinen tauko pommituksissa on täysin riittämätön ja huono korvike laittomien iskujen lopettamiselle. 

Julistetusta tulitauosta huolimatta Aleppossa on käyty taisteluita. Taisteluita on käyty niin sanotun humanitaarisen käytävän tienoilla, jonka kautta siviilien pitäisi päästä pakenemaan piiritetystä Itä-Alepposta. Syyrian valtiollisen uutistoimiston mukaan tulituksen takana ovat "terroristit". 

Turkin valtiollinen uutistoimisto kertoi AP:n mukaan, että turkkilaiskoneet ovat iskeneet useita kurdikohteita vastaan Aleppon pohjoispuolella. Kurditaistelijoita olisi kuollut peräti 200.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti tänään, että se julistaa kymmenen tunnin humanitaarisen tulitauon Aleppoon perjantaina. Tulitauon on määrä kestää aamuyhdeksästä iltaseitsemään. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.