Mainos

YK:lla kriisikokous Kosovon tilanteen vuoksi

YK:n turvallisuusneuvosto on järjestänyt kriisikokouksen Kosovon väkivaltaisuuksien johdosta. Kosovon mellakoissa on kuollut jo yli 30 ihmistä ja noin 500 ihmisen kerrotaan haavoittuneen.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui myöhään illalla Suomen aikaa kriisikokoukseen keskustelemaan Kosovossa puhjenneista väkivaltaisuuksista. Kokouksen koollekutsumista oli esittänyt Serbian ja Montenegron hallitus.

Neuvoston odotetaan vaativan Kosovon albaaneja ja serbejä lopettamaan heti väkivaltaisuudet, pidättäytymään räjähdysalttiista lausunnoista ja saattamaan väkivaltaisuuksista vastuulliset oikeuden eteen.

EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan on määrä saapua New Yorkiin perjantaina keskustelemaan Kosovon tilanteesta YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kanssa. Solanan vierailu jää lyhyesti, sillä jo samana päivänä hän kiirehtii takaisin Brysseliin, jossa kokoontuvat unionin oikeus- ja sisäministerit. Perjantai-illan tapaamisessa on määrä käsitellä terrorismin vastaisia toimia.

Väkivaltaisuudet vaatineet useita kuolonuhreja

Kosovon serbien ja albanien välisissä yhteenotoissa on kahden päivän aikana kuollut yli 30 ihmistä ja noin viidensadan kerrotaan haavoittuneen.

Levottomuudet ovat pahimpia kolmeen vuoteen ja ne heikentävän mahdollisuuksia sopia Kosovon tulevaisuudesta.

Suomalaiset Kfor-rauhanturvaajat joutuivat illalla rauhoittelemaan mellakoivia albaaneja Lipljanin kaupungissa Kosovossa. Kaupungin keskustaan oli kokoontunut useita satoja albaaneja, jotka pyrkivät kaupungin serbiväestön kimppuun.

Muutama serbien omistama talo oli tulessa räjähdysten seurauksena illalla.

Uutistoimisto Reutersin lainaaman kaupungin serbiviranomaisen mukaan albaanit olisivat tulittaneet suomalaisia ja suomalaiset olisivat vastanneet tuleen. Suomalais-irlantilaisen taisteluosaston tiedotusupseeri Markus Liimatainen kuitenkin kiisti tiedon.

Liimataisen mukaan albaanit eivät ole hyökänneet Kfor-joukkoja vastaan.

- Kyse on etnisten ryhmien välisistä levottomuuksista. Pyrimme omilla joukoillamme estämään näiden ryhmien kohtaamisen, hän kertoo.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 18.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.