Mainos

YK epäonnistui Srebrenicassa - pikkupoikia ammuttiin, 8000 ruumista viidessä päivässä

Srebrenican kaupungin piti olla turvassa vuonna 1995, sillä YK oli julistanut kaupungin turva-alueeksi vuonna 1993. Useat kymmenet tuhannet muslimit pakenivat kaupunkiin, jota suojasivat YK:n hollantilaiset rauhanturvaajat.

Kevyesti aseistetut ja pahasta henkilöstöpulasta kärsineet hollantilaiset YK-joukot eivät onnistuneet estämään serbijoukkojen tunkeutumista kaupunkiin.

Rauhanturvaajat luovuttivat aseensa Ratko Mladicin johtamille serbijoukoille ja jättivät kaupungin taakseen. Tästä alkoi joukkomurha, jollaista Euroopassa ei ole nähty toisen maailmansodan jälkeen.

Serbit jaottelivat muslimisiviilit kahteen ryhmään: naisiin ja lapsiin sekä miehiin ja 12-vuotiaisiin tai sitä vanhempiin poikiin. Naiset ja lapset kuljetettiin bussilla pois, kun miehet ja pojat puolestaan määrättiin kuulusteltavaksi "osallisuudesta sotarikoksiin". Todellisuudessa kaikki 12-77-vuotiaat miehet ammuttiin kuoliaaksi ja haudattiin useisiin joukkohautoihin. Serbeiltä vei viisi päivää teloittaa 8 000 miestä ja poikaa.

YK:lle, Natolle ja kansainväliselle yhteisölle Srebrenican tapaus on ollut häpeällinen painajainen, sillä ne epäonnistuivat täysin tehtävässään suojella kaupungin siviiliväestöä.

YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan on todennut, että Srebrenica kummittelee maailmanjärjestöä ikuisesti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.