Mainos

"Kaikki sotarikoksista epäillyt on nyt saatu tuomioistuimen eteen"

Ratko Mladicin pidättäminen 16 vuoden piileskelyn jälkeen on suuri saavutus. Mladic tullaan viemään Haagin kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen.

Rikosoikeuden professori Raimo Lahden mukaan kaikki viittaa siihen, että hänet luovutetaan Haagiin. Bosnian sotarikoksista syytetyt ovat viimein kohdanneet oikeuden.

– Voidaan sanoa, että nyt kaikki keskeisimmät sotarikoksista epäillyt on saatu tai ollaan saamassa tuomioistuimen käsittelyyn, Lahti toteaa.

Lahti arvioi, että Mladicin pidättämisellä on suuri vertauskuvallinen merkitys. Mladicia on pidetty merkittävimpänä sotarikoksista epäiltynä, jota ei ole saatu tuomioistuimen eteen.

– Tuomioistuimen toiminta-ajatuksen kannalta tämä on tärkeää. Tuomioistuimen ajatuksena on se, että tällaisista rikoksista syytetyt pitää saada tuomittavaksi.

Uhreille erityisen iso asia

Erityisesti sodan uhreille Mladicin pidättäminen on iso uutinen. Pidätyksellä on lisäksi merkittävä vaikutus Balkanin tilanteen vakauttamisessa.

Serbian puolella sen sijaan on ihmisiä, jotka näkevät asian toisinkin.

– Osa jo tuomituista on saattanut nauttia jonkinlaisen sotasankarin mainetta oman kansansa piirissä, Lahti sanoo.

Lahden mukaan kansainvälisessä rikostuomioistuimessa pyritään arvovaltaisella ja puolueettomalla tavalla antamaan oikeutta. Myös uhrien täysin perustelluille hyvitysvaatimuksille yritetään antaa vastakaikua.

Edessä on pitkä käsittely, mutta esimerkiksi Slobodan Milosevicin venyneestä käsittelystä on otettu Lahden mukaan oppia. Aikaisemmissa oikeudenkäynneissä on lisäksi tullut valtavasti aineistoa, joka helpottaa jutun käsittelyä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.