Onko sinulla korkea verenpaine? Näitä ruokia kannattaa syödä – ja näitä välttää

shutterstock_262701575 (1)
Verenpaine olisi hyvä mitata säännöllisesti. Shutterstock

Korkea verenpaine on vaarallinen asia, sillä se lisää sydänsairauksien, aivohalvauksen, sydämen vajaatoiminnan ja munuaissairauden riskiä.

Korkea verenpaine ei usein näytä minkäänlaisia oireita, joten sen vuoksi verenpaine olisi tärkeää mitata säännöllisin väliajoin. Korkea verenpaine lisää riskiä useisiin eri sairauksiin. Verenpainetta on kuitenkin helppo laskea ja pitää kurissa yksinkertaisilla ravinnon muutoksilla.

Ravitsemusterapeutit Newcastlen yliopistosta, Australiasta, paljastavat Daily Mail -sivustolle, mitä ruokia kannattaa syödä ja mitä välttää. 

Näitä kannattaa syödä:

Kaurahiutaleet

Päivittäin pitäisi miesten saada vähintään 30 grammaa kuitua ja naisten 25 grammaa kuitua. Tutkimuksessa selvitettiin kauran vaikutusta sekä systoliseen että diastoliseen verenpaineeseen. Tutkimukseen osallistui 400 perustervettä aikuista, jotka söivät noin 60 grammaa kaurahiutaleita tai 25 grammaa kauralesettä päivässä. Heidän systolinen verenpaineensa laski 2,7 mmHg ja diastolinen verenpaine laski 1,5 mmHg.

Kuidun lisääminen ruokavalioon auttaa alentamaan verenpainetta. Aamupalaan kannattaa siis lisätä kaurahiutaleita tai kauralesettä.

Punajuuri

Punajuuri sisältää epäorgaanista nitraattia, joka muuntautuu ruoansulatuksen aikana typpioksidiksi. Typpioksidi laajentaa valtimoita ja näin ollen laskee verenpainetta. Tutkimuksissa juotettiin terveille miehille punajuurimehua ja havaittiin huomattavaa laskua verenpaineessa.

C-vitamiini

Tuoreet hedelmät ja vihannekset sisältävät runsaasti C-vitamiinia. C-vitamiinin vaikutusta verenpaineeseen tutkittiin antamalla tutkittaville 500 milligrammaa C-vitamiinia päivässä kahdeksan viikon ajan. Kahdeksan viikon aikana tutkittavien verenpaine laski huomattavasti.

Vältä näitä:

Suola

Suolan runsas saanti on yhteydessä korkeaan verenpaineeseen. Aikuiset tarvitsevat suolaa noin 1,2–2,4 grammaa päivässä. Monet aikuiset kuitenkin saavat suolaa aivan liian paljon.

Tutkimuksessa selvisi, että vähentämällä suolan saantia voi merkittävästi alentaa verenpainetta. Runsaasti suolaa sisältäviä ruokia kannattaa välttää eikä ruokaan kannata lisätä suolaa enää valmistuksen jälkeen!

Alkoholi

Runsas alkoholinkäyttö lisää korkean verenpaineen riskiä erityisesti miehillä. Kun alkoholia juodaan, verenpaine ensin laskee, mutta nousee myöhemmin. Yhden tai useamman alkoholijuoman päivässä nauttivilla verenpaine on korkeampi kuin heillä, jotka eivät juo ollenkaan alkoholia.

Lakritsi

Lakritsin sisältäessä runsaasti lakritsijuurta se nostaa verenpainetta. Lakritsia valitessa on hyvä tutustua pakkausmerkintöihin ja välttää tuotteita, jotka sisältävät runsaasti aitoa lakritsijuurta.

Kofeiini

Kofeiinia on kahvissa, teessä, kolajuomissa ja energiajuomissa. Runsas kofeiinin saanti nostaa verenpainetta lyhyellä aikavälillä. Kofeiinin sietokykyyn vaikuttaa yksilölliset tekijät, joten kannattaa tarkkailla kofeiinin vaikutusta omaan verenpaineeseen.

Lähde: Dailymail


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja