Korkea verenpaine on vaarallinen asia, sillä se lisää sydänsairauksien, aivohalvauksen, sydämen vajaatoiminnan ja munuaissairauden riskiä.
Korkea verenpaine ei usein näytä minkäänlaisia oireita, joten sen vuoksi verenpaine olisi tärkeää mitata säännöllisin väliajoin. Korkea verenpaine lisää riskiä useisiin eri sairauksiin. Verenpainetta on kuitenkin helppo laskea ja pitää kurissa yksinkertaisilla ravinnon muutoksilla.
Ravitsemusterapeutit Newcastlen yliopistosta, Australiasta, paljastavat Daily Mail -sivustolle, mitä ruokia kannattaa syödä ja mitä välttää.
Näitä kannattaa syödä:
Kaurahiutaleet
Päivittäin pitäisi miesten saada vähintään 30 grammaa kuitua ja naisten 25 grammaa kuitua. Tutkimuksessa selvitettiin kauran vaikutusta sekä systoliseen että diastoliseen verenpaineeseen. Tutkimukseen osallistui 400 perustervettä aikuista, jotka söivät noin 60 grammaa kaurahiutaleita tai 25 grammaa kauralesettä päivässä. Heidän systolinen verenpaineensa laski 2,7 mmHg ja diastolinen verenpaine laski 1,5 mmHg.
Kuidun lisääminen ruokavalioon auttaa alentamaan verenpainetta. Aamupalaan kannattaa siis lisätä kaurahiutaleita tai kauralesettä.
Punajuuri
Punajuuri sisältää epäorgaanista nitraattia, joka muuntautuu ruoansulatuksen aikana typpioksidiksi. Typpioksidi laajentaa valtimoita ja näin ollen laskee verenpainetta. Tutkimuksissa juotettiin terveille miehille punajuurimehua ja havaittiin huomattavaa laskua verenpaineessa.
