Mainos

Yhdysvaltalaistutkimus: Ylivoimaisesti suurin osa syövistä huonoa tuuria

Syy syöpään on huomattavasti useammin huono tuuri kuin epäterveelliset elämäntavat tai perityt geenivirheet, väittää yhdysvaltalaistutkimus. Tutkimustuloksesta kertovat muuan muassa BBC ja The Telegraph

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan kaksi kolmesta syövästä johtuu sattumanvaraisista virheistä solujen jakautumisessa, joihin ihmiset eivät itse voi vaikuttaa mitenkään. Huono ruokavalio ja liikkumattomuus sekä perinnöllinen alttius selittävät näin vain joka kolmatta syöpää.

Tutkimus esittää, että mitä enemmän solujen on jakauduttava pysyäkseen terveinä, sitä todennäköisempää on syövän kehittyminen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tutkijat pystyvät selittämään, miksi toiset syövät ovat yleisempiä kuin toiset.

John Hopkinsin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa tutkitusta 31 syövästä vain yhdeksän linkittyi epäterveelliseen elämään tai geenivirheisiin. Lopuilla 22:lla ei ollut näiden seikkojen kanssa juurikaan tekemistä.

Aikaisin havaitseminen tärkeää

Koska suurimpaan osaan syövistä ei pysty vaikuttamaan elämäntapavalinnoilla, enemmän voimavaroja pitäisi tutkijoiden mukaan panna diagnostiikkaan. Näin syövät pystyttäisiin havaitsemaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja paranemisennuste olisi parempi.

Tutkijat kuitenkin korostavat, että terveelliset elämäntavat ovat erittäin suositeltavia.

– Elämäntapamuutoksilla voi olla valtava vaikutus tiettyjen syöpien ehkäisyssä, mutta joidenkin syöpien kohdalla merkitys ei ole niin suuri, Cristian Tomasetti sanoi Telegraphille.

Tutkijat havaitsivat että esimerkiksi keuhko- ja ihosyövät olivat yleisempiä kuin niiden olisi pitänyt solujen jakaantumisvauhdin perusteella olla. Elintavoilla on siis merkitystä. 

Hollantilaislääkäri Hans Cleversin mukaan tutkimus voi yleisesti ottaen auttaa potilaita ymmärtämään, että syöpä ei ole heidän vikansa. 

– Keskiverto syöpäpotilas on vain epäonnekas, Clevers sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.