Yhdysvaltalaispoliitikko vääristeli Zelenskyin sanoja konservatiivien konferenssissa

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin pitämästä puheesta on julkaistu lyhyt video, jossa annetaan virheellisesti ymmärtää, että Zelenskyi olisi vaatinut Yhdysvaltoja lähettämään poikiaan ja tyttäriään Ukrainan taistelemaan.

Asiayhteydestään irrotettua, 19 sekunnin pituista videota on katsottu miljoonia kertoja muun muassa viestipalvelu Twitterissä. Myös kongressiedustaja Marjorie Taylor Greene toisti videon sanomaa Yhdysvalloissa järjestetyssä konservatiivien CPAC-konferenssissa.

Konferenssissa perjantaina puhunut Greene sanoi, että republikaanipuolueella on velvollisuus suojella lapsia. Hän toisti sanoman luettelellessaan lapsiin kohdistuvia oletettuja uhkia.

Videopätkä on irrotettu Zelenskyin viime viikolla lehdistötilaisuudessa pitämästä puheesta, joka simultaanitulkattiin, eli käännettiin samanaikaisesti englanniksi.

Videopätkään oli otettu Zelenskyin puheesta kohta, jossa hän sanoo: "Yhdysvaltojen on lähetettävä poikansa ja tyttärensä sotaan aivan samalla tavalla kuin me lähetämme. Heidän on taisteltava, koska puhumme Natosta. Ja he tulevat kuolemaan, se on kauhea asia".

Osa yhdysvaltalaispoliitikoista poisti videon

Yhdysvalloissa Ukrainan tukemista arvostelleet tarttuivat kommentteihin väittäen, että Zelenskyi vaatii Yhdysvaltoja lähettämään nuoriaan puolustamaan Ukrainaa.

Puheessaan Zelenskyi ei sanonut, että yhdysvaltojen on lähetettävä poikiaan ja tyttäriään Ukrainan taistelemaan. Zelenskyi pikemminkin ennusti, että jos Ukraina häviää sodan, Venäjä kääntää katseensa Naton jäsenmaihin Baltiassa, jonne Yhdysvaltojen on lähetettävä puolustusjoukkojaan.

Naton viidennen artiklan mukaan hyökkäys yhtä Naton jäsenmaata kohtaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia jäsenmaita kohtaan. Ukraina ei ole Naton jäsenmaa.

Uutiskanava CNN:n mukaan osa videopätkää jakaneista yhdysvaltalaispoliitikoista on poistanut jakamansa videon sen jälkeen kun kävi ilmi, että se oli irroitettu asiayhteydestään.

Lue myös:

    Uusimmat