Kyiv Independent: Venäläisjoukot hyökkäävät viidestä suunnasta – MTV seuraa sotaa

Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bahmutissa 0:49
Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bakhmutissa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 5. maaliskuuta 2023. Maanantain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • CSIS: Venäläisiä sotilaita on kuollut Ukrainassa vuodessa enemmän kuin kaikissa muissa Venäjän sodissa yhteensä toisen maailmansodan jälkeen
  • Sotarikostutkijat: Venäjän valtio suunnitteli ja rahoitti ainakin 20 Hersonin kidutuskammiota 
  • ISW: Venäjä valehtelee taas olevansa muka valmis rauhanneuvotteluihin
  • Zelenskyi: Bahmutin puolustajien tilanne erittäin vaikea
  • Euroopan unioni sopuun uudesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista
  • YK: Yli 13 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.44: Kyiv Independent: Venäläisjoukot hyökkäävät viidestä suunnasta

Venäläisjoukot hyökkäävät Ukrainan armeijan mukaan viidestä suunnasta, kertoo Kyiv Independent.

Venäjän joukot hyökkäävät Kupjanskista, Lymanista, Bahmutista, Avdiivkasta ja Šah'tarskista.

Zaporizhzhja sekä Herson ovat vielä puolustuskannalla.

Yleisesikunnan mukaan ukrainalaisjoukot ovat viimeisen vuorokauden aikana osuneet kahteen venäläiseen komentotukikohtaan sekä kymmeneen miehistö- ja sotilastarvikkeiden tukikohtaan.

22.18: Zelenskyi: Taistelut Itä-Ukrainassa ovat "kivuliaita ja vaikeita"

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Itä-Ukrainan Donbasissa jatkuvat taistelut ovat "kivuliaita ja vaikeita".

Sodan runtelema Bahmutin kaupunki kuuluu Donbassin alueeseen.

Zelenskyi kuvaili jokailtaisessa puheessaan tänään taistelua "yhdeksi vaikeimmista".

Hän kiitti ukrainalaissotilaita, jotka ovat hänen mukaansa torjuneet hyökkäykset, tuhonneet miehittäjän, heikentäneet vihollisen asemaa ja logistiikkaa. Hän kiitti myös rajavartijoita muiden muassa Bahmutissa sekä Vugledarin, Avdijivkan, Siverskin ja Zaporizhzhjan suunnassa.

22.15: Venäjä on tuhonnut Tshernihivin kapungissa 11 800 siviilikohdetta – jatkuvista iskuista huolimatta ukrainalaiset haluavat aloittaa jälleenrakennuksen

Ukrainassa jälleenrakennetaan ja ihmiset palaavat kotiseuduilleen huolimatta Venäjän jatkuvista tuhoiskuista.

Venäjä yritti vallata Tshernihivin kaupungin jo vuosi sitten pyrkiessään Kiovaan. Tällöin suurin osa asukkaista pakeni.

Nyt Venäjän ja Valko-Venäjän rajalla sijaitsevan kaupungin lähes kaikki asukkaat ovat palanneet tai palaamassa takaisin.

Kaupungissa eletään silti koko ajan hälytystilassa. Raketti- ja tykistötuli on jatkuvaa. Suuri osa kotiin palanneista sinnittelee tilapäismajoituksissa.

Lue koko juttu ja katso MTV Uutisten toimittajan raportti paikan päältä täältä.

20.10: Liittokansleri Scholz: Putinin pitää ymmärtää, ettei tule onnistumaan hyökkäyksellään

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin mukaan neuvottelut Ukrainan sodan lopettamisesta aloitetaan vasta, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ymmärtää, ettei hän voi voittaa.

– Minun mielestäni on välttämätöntä, että Putin ymmärtää, että hän ei tule onnistumaan tällä hyökkäyksellään ja imperialistisella aggressiollaan. Hänen on vedettävä joukkonsa pois. Tämä on neuvottelujen perusta, Scholz kommentoi uutiskanava CNN:lle.

Scholz lisäsi uskovansa, että Ukraina on valmis rauhaan.

Toimittaja kysyi Scholzilta onko näkyvissä sopimusta, jossa Ukraina ei saisi Krimiä tai Donbasin aluetta takaisin haltuunsa.

– Emme tee päätöksiä heidän puolestaan. Me tuemme heitä, liittokansleri vastasi.

15.05: Britannia: Venäläissotilaita komennettu hyökkäämään kenttälapion kanssa

Britannian puolustusministeriön päivittäisen tilannekatsauksen mukaan lähitaistelujen määrä kasvaa Ukrainassa koko ajan. Tämä johtuu puolustusministeriön mukaan todennäköisesti siitä, että venäläiskomentajat vaativat sotilaita hyökkäämään, vaikka tykistön tukitulta ei pystytä antamaan ammuspulan takia.

Venäläissotilaita on komennettu hyökkäämään vahvoja ukrainalaisasemia vastaan aseinaan vain kiväärit ja kenttälapiot. Eräs taisteluun komennetuista reserviläisistä kuvaili, ettei ollut "sen paremmin fyysisesti kuin henkisesti valmis" tällaiseen

14.47: Nainen ja kaksi lasta kuoli kranaatti-iskussa Hersonin alueella

Nainen ja kaksi lasta kuoli kranaatti-iskussa Hersonin alueella Ukrainan eteläosissa, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Andriy Yermak sunnuntaina.

Venäläisjoukot miehittivät Hersonin kaupungin sodan alkupäivinä. Ukrainalaisjoukot valtasivat sen takaisin marraskuussa.

Takaisinvaltauksen jälkeen kaupunki on ollut säännöllisten pommitusten kohteena.

13.53: Ukraina: Bahmutin puolustus pitää edelleen

Ukrainan armeijan mukaan kaupungissa ja sen ympäristössä on torjuttu toista sataa hyökkäystä päivän aikana.Ukrainan mukaan sen joukot ovat edelleen onnistuneet pitämään puolensa jatkuvia hyökkäyksiä vyöryttäviä venäläisiä vastaan Bahmutissa maan itäosassa. Kaupungin hallinnasta on käyty raskaita taisteluita kuukausikaupalla.

Ukrainan armeijan mukaan Bahmutissa ja sen ympäristössä on torjuttu yli 130 hyökkäystä päivän aikana, kun venäläiset ovat yrittäneet piirittää kaupungin. Ukrainan viranomaiset ovat vakuuttaneet, että kaupunkia puolustetaan viimeiseen saakka.

–  Ukrainan armeijan johto on kuitenkin viestittänyt, että jos piirityksen riski kasvaa liian suureksi, kaupungista vetäydytään, kirjoitti yhdysvaltalainen ISW-ajatushautomo tilannekatsauksessaan.

ISW:n mukaan Ukrainan mahdollisuudet huoltaa kaupunkia puolustavia joukkoja vähenevät koko ajan.

Bahmutilla ei juuri ole strategista merkitystä, mutta pitkät taistelut ovat tehneet liki täysin tuhotusta kaupungista symbolisesti merkittävän.

12.45: Ukrainalaislentäjät harjoittelevat Yhdysvalloissa

Yhdysvallat selvittää yhteistyössä kahden ukrainalaislentäjän kanssa sitä, että kuinka kauan lentäjien pitäisi harjoitella oppiakseen lentämään Yhdysvaltain ilmavoimien eri konetyyppejä, kuten F-16-hävittäjiä. Asiasta kirjoittaa uutiskanava CNN.

Uutiskanavan mukaan ukrainalaislentäjät ovat parhaillaan Yhdysvalloissa Arizonan osavaltiossa sijaitsevassa sotilastukikohdassa.

Yhdysvaltalainen sotilasvirkamies kuvaili yhteistyötä rutiinitoiminnaksi, joka on osa Ukrainan kanssa käytävää sotilaallista vuoropuhelua. Virkamiehen mukaan lentäjät eivät lennä koneita, vaan käyttävät harjoitteluun ainoastaan simulaattoria.

– Tämän avulla voimme paremmin auttaa ukrainalaislentäjiä tulemaan tehokkaammiksi lentäjiksi ja neuvoa heitä paremmin siinä, että miten he voisivat kehittää omia kykyjään", virkamies sanoi toimittajille CNN:n mukaan.

Virkamies myös lisäsi, että F-16-hävittäjien toimittamisesta Ukrainaan ei ole mitään uutta kerrottavaa, eikä suunnitteilla ole lisätä ukrainalaislentäjien määrää Yhdysvalloissa.

Ukraina on painostanut Yhdysvaltoja toimittamaan hävittäjiä. Maa on sanonut tarvitsevansa koneita puolustautuakseen Venäjän ohjus- ja lennokki-iskuja vastaan.

Yhdysvalloissa ja lännessä hävittäjien toimittamiseen on suhtauduttu nihkeästi. Hävittäjien on katsottu olevan epäkäytännöllisiä, koska ne vaativat muun muassa huomattavaa koulutusta. Lisäksi on arvioitu, että Venäjä kykenisi ampumaan koneet helposti alas.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vastasi lyhyesti "en", kun häneltä aiemmin kysyttiin lehdistötilaisuudessa sitä, kannattaako hän hävittäjien lähettämistä Ukrainaan.

Myös Saksa on suhtautunut nihkeästi siihen, että hävittäjiä lähetettäisiin Ukrainaan. Puola ja Ranska ovat ilmoittaneet olevansa avoimia asian suhteen, mutta maiden mielestä asiasta pitäisi sopia muiden Naton jäsenmaiden kanssa.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi saksalaislehti Bildille tukevansa F-16-hävittäjien lähettämistä, jos järjestely tehdään Naton yhteishankkeena.

8.43: Yhdysvaltalaispoliitikko vääristeli Zelenskyin sanoja konservatiivien konferenssissa

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin pitämästä puheesta on julkaistu lyhyt video, jossa annetaan virheellisesti ymmärtää, että Zelenskyi olisi vaatinut Yhdysvaltoja lähettämään poikiaan ja tyttäriään Ukrainaan taistelemaan.

Asiayhteydestään irrotettua, 19 sekunnin pituista videota on katsottu miljoonia kertoja muun muassa viestipalvelu Twitterissä. Myös kongressiedustaja Marjorie Taylor Greene toisti videon sanomaa Yhdysvalloissa järjestetyssä konservatiivien CPAC-konferenssissa.

Videopätkä on irrotettu Zelenskyin viime viikolla lehdistötilaisuudessa pitämästä puheesta, joka simultaanitulkattiin, eli käännettiin samanaikaisesti englanniksi.

Videopätkään oli otettu Zelenskyin puheesta kohta, jossa hän sanoo: "Yhdysvaltojen on lähetettävä poikansa ja tyttärensä sotaan aivan samalla tavalla kuin me lähetämme. Heidän on taisteltava, koska puhumme Natosta. Ja he tulevat kuolemaan, se on kauhea asia".

Yhdysvalloissa Ukrainan tukemista arvostelleet tarttuivat kommentteihin väittäen, että Zelenskyi vaatii Yhdysvaltoja lähettämään nuoriaan puolustamaan Ukrainaa.

Puheessaan Zelenskyi ei sanonut, että yhdysvaltojen on lähetettävä poikiaan ja tyttäriään Ukrainan taistelemaan. Zelenskyi pikemminkin ennusti, että jos Ukraina häviää sodan, Venäjä kääntää katseensa Naton jäsenmaihin Baltiassa, jonne Yhdysvaltojen on lähetettävä puolustusjoukkoja.

Naton viidennen artiklan mukaan hyökkäys yhtä Naton jäsenmaata kohtaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia jäsenmaita kohtaan. Ukraina ei ole Naton jäsenmaa.

7.43: Ukrainaa suunnittelee käyttävänsä takavarikoitua venäläisomaisuutta maan jälleenrakentamiseen 

Ukraina sanoo käyttävänsä takavarikoitua venäläisomaisuutta maan jälleenrakentamiseen ja korvausten maksamiseen ukrainalaisille, sanoi Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal lauantaina. Asiasta kirjoittaa uutiskanava CNN.

Takavarikoitua omaisuutta olisi uutiskanavan mukaan lähes puolen miljardin dollarin edestä. Shmyhalin mukaan hallitus tulisi kehittämään kansainväliseen sopimukseen perustuvan järjestelmän korvausten maksamiseen.

Järjestelmässä olisi kansainvälinen rekisteri sodan aiheuttamista menetyksistä,  korvaushakemuksia käsittelevä komissio sekä rahasto, josta korvaukset maksetaan.

Lauantai 4. maaliskuuta

23.51: Ukraina julkaisi Twitterissä Venäjän sodan aikana syntyneet menetykset 

Ukrainan puolustusministeriö Twiittasi ”vihollisen” menetykset sodan ajalta.

– Emme nouse odotustemme tasolle, vaan putoamme koulutuksemme tasolle, Twitterissä lainattiin Kreikkalaista Arkhilokhos runoilijaa.

Twiitin mukaan Venäjä on muun muassa menettänyt 3413 tankkia ja 490 raketinheitintä.

22.10: EU pyrkii saamaan unionin ulkopuolisia maita liittymään ammustoimituksiin

EU pyrkii saamaan unioniin kuulumattomia maita liittymään Ukrainalle toimitettaviin yhteisiin ammustoimituksiin, kertoo Politico.

Ainakin Norjan kerrotaan olevan kiinnostunut toimituksista. Nimettömänä pysyvä EU:n virkamiehen mukaan myös Kanada voitaisiin ottaa mukaan ohjelmaan.

EU:n tavoitteena on toimittaa Ukrainalle suurempia määriä halpoja ammuksia. Lisäksi tarkoituksena on lisätä kapasiteettia tuottaa ammuksia Euroopan maiden omiin varastoihin.

17.46: Venäjän ohjusiskuissa Zaporizhzhjan kaupungissa kuollut ainakin kymmenen henkilöä

Ukrainan pelastuspalvelu ilmoitti lauantaina, että torstaina kerrostaloon osuneen ohjusiskun kuolonuhrien määrä on noussut kymmeneen, kertoo The Guardian.

Associated Pressin mukaan kuolleiden joukossa oli myös lapsi.

Pelastustyöt jatkuvat edelleen.

Lisää lauantain tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat