Kolmekymppinen Katy halusi sairastaa koronan "pois alta" – tarina osoittaa, että toiveitaan kannattaa varoa: "Pelkäsin, että kehoni häviäisi taistelun"

Yhdysvaltalainen toimittaja halusi sairastaa koronan "pois alta". Hän saikin tartunnan, mutta viruksen aiheuttama tauti oli paljon vakavampi kuin hän kuvitteli.

Koronaviruspandemia on kurittanut maailmaa vuoden ajan. Virus on tarttunut yli 112 miljoonaan ihmiseen ja tappanut lähes 2,5 miljoonaa tartunnan saanutta.

Yhdysvalloissa Utahissa asuva Katy Anderson on vapaa kirjoittaja, joka kertoo Huffington Post -uutissivustolla olleensa pandemian alusta alkaen varuillaan. Hän sairastaa nivelreumaa, mutta autoimmuunitautia ei mainita vakavan koronan riskitekijäksi, joskin reumalääkitys voi lisätä infektioriskiä.

Katy ajatteli, että kolmekymppisenä saattaisi selvitä koronataudista lievillä, flunssan kaltaisilla oireilla. Hän kertoo osin toivoneensa, että hän sairastaisi koronan pois alta, jotta voisi aloittaa reumalääkityksen.

Kannattaa varoa, mitä toivoo.

Korona ei ollut todellakaan flunssa

Katy sai salaa toivomansa koronatartunnan joulukuussa. Virus aiheutti hänen kehossaan oireita, joita nainen ei ollut koskaan aiemmin kokenut.

Oli kuumetta, kovaa yskää, pahoja lihaskipuja, väsymystä, totaalista uupumusta, huimausta, rintakipuja, hengenahdistusta.

– Toisinaan pelkäsin, että kehoni häviäisi taistelun. Pelkäsin mennä öisin nukkumaan. Mitä jos heräisin henkeä haukkoen tai en heräisi ollenkaan? Katy kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että fyysisten oireiden lisäksi korona aiheuttaa paljon ahdistusta.

Puolustuskyvyn heikkeneminen yhdessä kovan stressin kanssa laukaisi Katylla vyöruusun, joka on vesirokkoviruksen aiheuttama kivulias ja rakkulainen ihottuma. Eikä kurimus loppunut siihenkään.

Koronan jälkioireet voivat jatkua kuukausia

Sairastumisesta on nyt kaksi kuukautta. Katy selvisi koronavirustaudin akuutista vaiheesta, mutta ei tunne oloaan vielä parantuneeksi.

Katyn fyysinen kunto on romahtanut. Rintakivut, hengenahdistus, väsymys, suun kuivuminen ja unettomuus vaivaavat edelleen. Monet muutkin koronapotilaat ovat kertoneet kärsivänsä jälkioireista kuukausien ajan.

– Valitettavasti koronasta parantuminen ei aina tarkoita hyvän terveyden palautumista, Katy toteaa.

Katy muistuttaa, että vaikka osa sairastaa koronan lievänä tai oireettomana, monen kohdalla tauti ei ole läheskään flunssan kaltainen. Hän oppi sen kantapään kautta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat