Yhdysvaltalainen turvallisuusjohtaja pidätettiin Moskovassa – Venäjä syyttää vakoilusta, perheen mukaan matkan syynä oli ystävän häät

1:24
Yhdysvaltalaista turvallisuusjohtajaa epäillään vakoilusta Venäjällä.

Venäjä syyttää amerikkalaismiestä vakoilusta. Perhe kiistää väiteen jyrkästi.

Yhdysvaltalainen turvallisuusjohtaja ja eläköitynyt merijalkaväen sotilas Paul Whelan, 48, on pidätetty Moskovassa. Venäjän turvallisuuspalvelusta kerrotaan, että häntä syytetään vakoilusta.

Jos Whelan todetaan syylliseksi, niin Venäjän uutistoimisto TASS:n mukaan häntä saattaa odottaa jopa 10- 20 vuoden vankeustuomio.

Whelanin perhe sanoo tekevänsä mitä tahansa saadakseen hänet takaisin kotiin.

– Yhdysvaltain viranomaisten tulisi yrittää saada Paul pois vaaratilanteesta, jossa hän on, pidätetyn veli David Whelan selittää.

On ollut useita kertoja Venäjällä

Kaksoisveljen mukaan Paul Whelan on ollut aiemminkin useita kertoja Venäjällä ja hän lensi Moskovaan 22. päivä joulukuuta osallistuakseen häihin. Hänet kuitenkin pidätettiin 28. päivä ennen juhliin saapumistaan.

Koska Whelan ei koskaan saapunut hääjuhlaan, hääpari raportoi hänen katoamisestaan Venäjän viranomaisille.

– Hän ei olisi tehnyt sellaisia ratkaisuja, jotka olisivat johtaneet hänet toimimaan Venäjän hallitusta vastaan tai vakoiluun, Whelanin veli kertoo. Toistaiseksi Whelanin perhe ei ole saanut tietoa siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Aktiivinen Venäjän sosiaalisessa mediassa

CNN uutisoi, että Paul Whelan on käyttänyt venäläistä sosiaalisen median VKontakte-palvelua viimeisen 13 vuoden ajan. Viimeisimmässä päivityksessään Whelan kertoo matkustamisestaan Venäjälle "next stop, Moscow…", joka käännetään suomeksi "seuraava pysähdys, Moskova…".

Päivityksissään Whelan on myös onnitellut venäläisiä Voitonpäivän, eli natsi-Saksan antautumisen kunniaksi ja joulun alla toivottanut venäläisille hyvää joulua.

Kysyttäessä VKontakte-päivityksistä Whelanin veljeltä, hän ei voinut vahvistaa tilin kuuluvan Paulille.

Tieto Paul Whelanin pidätyksestä julkistettiin maanantaina.

Lähde: CNN.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja