Yhdysvaltain vaalitilanne äärimmäisen tiukka, voiko edessä olla uusinta? – ”Bidenin kotimainen agenda on ongelmissa”

Miksi Yhdysvaltain välivaalit ovat tänä vuonna erityisen merkittävät? 1:17
Miksi Yhdysvaltain välivaalit ovat tänä vuonna erityisen merkittävät?

Yhdysvalloissa välivaalien ääntenlasku on käynnissä. Republikaanit ovat matkalla kohti edustajainhuoneen enemmistöä, mutta ratkaisevin kysymys senaatin paikoista on edelleen auki.

Senaatin ratkaisevat kamppailut ovat olleet hyvin tasaisia. Kansainväliset mediassa on keskusteltu, että Georgia voi olla ratkaiseva osavaltio, ja tilanne voi johtaa jopa uusintavaaleihin.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä toteaa merkittäväksi sen, että republikaanien voitto tapahtuu pienemmällä erolla, kuin ennustettiin.

– Jos olisi tullut republikaaniäänien vyöry, se olisi saanut osavaltioissa erilaista liikehdintää aikaiseksi, että nyt mennään republikaanien agendalla. Jos voitto on pieni, se on vähän tällainen tusahdus.

Kongressi muodostuu Yhdysvalloissa senaatista ja edustajainhuoneesta. Senaattoreita on jokaisesta osavaltiosta kaksi, edustajainhuoneessa paikat jakautuvat osavaltion asukasmäärän mukaan.

Senaattikisa on tiukka.

– Ero on ratkaisevissa osavaltioissa niin pieni, että on mahdollista, ettemme tämän päivän aikana saa tulosta, kertoo MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Jarno Miettinen.

Ääntenlaskennan mukaan ero on alle prosenttiyksikön.

Onko edessä tarkastuslaskuja ja oikeusjuttuja?

Mitä republikaanien enemmistö edustajainhuoneessa ja tasaväkisyys senaatissa merkitsee Yhdysvaltain politiikalle?

– Se merkitsee sitä, että Bidenin kotimainen agenda on ongelmissa. Jos senaatti jäisi demokraateille 50-50 merkitsisi, ettei republikaanien oma agenda menisi eteenpäin.

Penttilän mukaan republikaanien budjetin ja lakialoitteiden läpivieminen vaatisi voiton sekä edustajainhuoneessa että senaatissa.

– Jos voitto on vain jommassakummassa – senaatissa tai edustajainhuoneessa – puolue voi silloin estää toisen puolueen poliittista toimintaa, muttei voi edistää omaa agendaa.

Suurta tappiota kongressivaaleissa pelänneet demokraatit ottivat harppauksen kohti senaatin enemmistön säilyttämistä, kun demokraatti John Fetterman voitti republikaanivastustajansa Mehmet Ozin.

– Edustajainhuone päättää budjetista ja senaatti taas nimityksistä ja pitkälti ulkopolitiikasta, Miettinen myötäilee. 

USA:ssa kongressin välivaalien ratkaisun hetket 17:06
Katso koko keskustelu USA:n tiukasta vaalitilanteesta tästä!


Lue myös:

    Uusimmat