Yksi Yhdysvaltojen istuvan presidentin Donald Trumpin suuria tavoitteita on ollut romuttaa hänen edeltäjänsä Barack Obaman aloittama terveydenhuollon uudistus.
Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmä on hyvin erilainen kuin Suomen. Siellä köyhän asema on todella heikko hänen sairastuessaan. Jos ei ole varaa maksaa vakuutuksia, sairastuminen käy todella kalliiksi.
Yhdysvalloissa asunut Nordic West Officen johtaja Anu Partanen on kirjoittanut kirjan, jossa hän vertailee amerikkalaista ja pohjoismaista terveysjärjestelmää. Partanen toteaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa, että terveydenhuolto nousi yllättävän vähän esille presidentinvaaleissa:
– Sehän on ollut vuosikausia sellainen suuri teema, josta amerikkalaiset keskustelevat ja jota poliitikot ovat pitäneet esillä. Näin pandemia-aikaan olisi voinut kuvitella, että se nousisi vieläkin isommaksi teemaksi. Ehkä tässä kävi niin kuin Donald Trumpin kohdalla usein, että kaikki muut skandaalit ovat haudanneet sitä alleen.
Se, että saako köyhä ihminen hoitoa Amerikassa riippuu Partasen mukaan eri tekijöistä.
– Se riippuu esimerkiksi siitä, missä päin asuu. Yhdysvalloissa on kyllä kaikkein köyhimmille ja lapsille ns. julkinen terveysvakuutus, mutta silloin pitää olla todella köyhä. Vaikeinta on ihmisillä, jotka ovat käytännössä köyhiä, mutta eivät ihan pohjalla. Ja silloinhan hoitoa saa, jos voi maksaa sen tai on jonkilainen vakuutus. Monilla ihmisillä ei ole.
Partanen toteaa, että jos Yhdysvalloissaa menee päivystykseen ja on kuolemanvaara, niin sairaaloiden on pakko hoitaa.
– Mutta lasku tulee perässä. Amerikassa suurin henkilökohtaisen vararikon syy on sairaudenhoitolaskut.
Järjestelmä vaikuttanut koronatilanteeseen
Partanen sanoo, että Yhdysvaltain pahat koronaluvut liittyvät osaltaan paikalliseen terveydenhuoltojärjestelmään.
– Kongressi on pyrkinyt säätämään erilaisia suojauksia pandemian aikana, mutta Amerikan terveydenhoitojärjestelmä on niin monimutkainen. Tässäkin tilanteessa on paljon tapauksia, että ihmisiä on joutunut sairaalaan ja sitten kun he tulevat kotiin, niin heillä on kymmenien- tai satojentuhansien lasku odottamassa. Sitä tapahtuu nyt koko ajan edelleen.
Yhdysvaltain terveydenhoitojärjestelmän takia ihmiset myös välttelevät testiin menemistä ja lääkärissäkäyntiä
– Jos heillä ei ole vakuutusta, heidän pitää se maksaaa. Monilla ei ole rahaa. Tietenkin silloin pandemia leviää entisestään.
Partanen toteaa, että yhdysvaltalaisissa palveluammateissa työskentelee paljon ihmisiä, joilla on pieni palkka eikä oikeutta maksullisiin sairauslomapäiviin.
– Toki he menevät silloin töihin, jos ei ole varaa menettää päivän palkkaa ja tottakai se levittää tautia.