Korona-potilaan pelastetun elinvuoden hinta liikkuu miljoonissa euroissa – HUS-lääkäri: "Jos talous sukeltaa, erityisesti heikko-osaiset joutuvat kärsimään"

Yhteiskunnan alasajo koronan takia näkyy euromääräisesti hyvin kalliina pelastettuina elinvuosina, arvioivat asiantuntijat. HUS:ssa työskentelevä professori Tomi Mikkola arvioi korona-potilaan elinvuoden hinnan olevan miljoonaluokassa. Tiukkoja rajoituksia Mikkola on pitänyt järkiratkaisuna. 

Arvioitu taso on vielä isompi kuin mitä Aalto-yliopiston professori Paul Lillrank arvioi tiistaiaamuna MTV Uutisissa. 

– Varmasti kyse on hyvin korkeista summista, varmasti miljoonista. Se tiedetään vasta jälkikäteen, mutta tällä hetkellä se toki näyttää hyvin korkealta, johtuen siitä, että tämä on erityisesti ikäihmisiä rasittava tauti, arvioi professori, HUS:n osastonylilääkäri Tomi Mikkola.

Professori lyö tiskiin rankan laskelman: Koronatoimien kustannus on yli 0,5 miljoonaa euroa per säästynyt elinvuosi. Katso video:

AP 1252435 UUTISJUTUT Professori lyö tiskiin rankan laskelman: Koronatoimien kustannus on yli 0,5 miljoonaa euroa per säästynyt elinvuosi (1)

Tarkoitatteko siis, että miljoonia per säästetty elinvuosi? 

– Kyllä juuri näin. Eli jos normaalitilanteessa ajatellaan, että esimerkiksi lääkehoidoissa 40 000 - 50 000 euroa on laatupainotetun elinvuoden hyväksyttävä kustannus, niin tässä tullaan puhumaan varmasti miljoonaluokista, Mikkola jatkaa.

"Iäkkäillä ei kovin montaa laatupainotettua elinvuotta ole"

– Lockdownin arvioidaan laskevan bruttokansantuotetta 5-10 prosenttia. Ja kun puhutaan hyvin iäkkäiden ihmisten suojaamisesta, joilla ei laatupainotettuja elinvuosia ei kovin montaa ole. 

Mikkolan mukaan säästetyn elinvuoden kustannus on todella korkea, huolimatta siitä, onko koronaan kuolevien ihmisten määrä Suomessa satoja vai tuhansia.

– Todennäköisesti puhutaan siitä huolimatta miljoonista, jos se bruttokansantuote tippuu 5-10 prosenttia. Se mediaani keski-ikä meilläkin on pitkälti yli 80, niin silloinhan näitä laatupainotettuja elinvuosia on hyvin vähän, joita me ikään kuin suojellaan. Jos tauti olisi sellainen, että tässä kuolisi nuoria, niin tilanne olisi ihan toisenlainen. 

Huoli sairaanhoidosta

Professori arvioi kuolleisuuden asettuvan suuremmaksi kuin jokavuotisen kausi-influenssan tapauksessa. 

– Varmasti tämä on suurempi kuin tyypillinen kausi-influenssa. Toisaalta pitää myös muistaa, että meillä kuolee paljon ihmisiä kroonisiin sairauksiin. Se on tietysti oma riskinsä, kun herkästi muut sairaudet jäävät vähemmälle huomiolle ja usein jopa hoitamatta. 

Mikkola huomauttaa, että tulevaisuus on hämärän peitossa. 

– Me ei tällä hetkellä tiedetä, kuinka paljon kuolleita lopulta tulee eikä tiedetä sitäkään, kuinka paljon talous tulee sukeltamaan. Hyvä on kuitenkin muistaa, että kun puhutaan julkisesta sairaanhoidosta, niin talous ei ole siitä erillinen. Jos talous sukeltaa, niin julkisessa terveydenhuollossa erityisesti heikko-osaiset ovat niitä, jotka eniten joutuvat kärsimään. 

"Lockdown on ollut järkevää"

Professorin mukaan lockdown itsessään on ollut järkipäätös.

– Lockdown on varmasti ollut järkevää, jotta me olemme saaneet pysäytettyä ja saatu aikaa varustautuaksemme siihen, mitä on tulossa. Mutta me emme voi loputtomiin vain odottaa ja jättää muu tekemättä. 

Lue myös:

    Uusimmat