Yhdysvaltain lippu välähtää ruutuun, kun ääni on tallennettu – kurkista kulissien taakse ja katso, miten äänestys käytännössä tapahtuu

Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat jo nurkan takana, ja jo lähes 30 miljoonaa amerikkalaista on äänestänyt ennakkoon. Ääniä on kerääntynyt tähän mennessä historiallisen paljon etukäteen.

Santa Anassa, Kaliforniassa, Orange Countyn äänestyskeskuksen työntekijät paiskovat töitä kymmenientuhansien postiäänten käsittelyssä.

– Lähetimme äänestyskutsun lokakuun viidentenä päivänä 1,7 miljoonalle äänestäjälle, ja nyt muutaman viikon jälkeen olemme nähneet historiallisen määrän vastauksia, äänestysalueen päällikkö Neal Kelley kertoo uutistoimisto Reutersille.

– Olen ollut järjestämässä viisiä presidentinvaaleja, ja näissä on kaikista intensiivisin tunnelma, mitä olen koskaan nähnyt.

Yhdysvalloissa äänestäjäksi täytyy rekisteröityä ennen vaaleja. Orange County on Yhdysvaltojen viidenneksi suurin äänestysalue.

Santa Anan keskuksessa voi lokakuun 30. päivästä alkaen äänestää paikan päällä.

Äänestyksessä käytetään digitaalisia äänestyskoneita, jotka eivät ole yhteydessä internetiin.

Äänestyslipukkeen voi täyttää halutessaan myös käsin. Ääniä ei vielä lasketa, vaan ne kerätään useisiin turvattuihin tietokantoihin, joiden tiedot yhdistetään vaalipäivänä.

– Me teemme täällä kaiken, paitsi laskemme [ehdokkaiden] äänet, Kelley sanoo.

– Mekään emme pysty tietämään tulosta ennen vaali-iltaa.

Jo 20 prosenttia viime vaalien kokonaisäänistä annettu

Keskuksessa myös kerätään postiäänet, joista on tullut kiistakysymys näissä vaaleissa.

Republikaanit Trumpin johdolla ovat väittäneet postiääniä turvattomaksi tavaksi äänestää, vaikka aikaisemmista äänestyksistä kerätty tieto ei väitettä tuekaan. Demokraatit ovat syyttäneet republikaaneja yrityksestä vaikuttaa ihmisten äänestysintoon.

Maanantaina 29,6 miljoonaa äänestäjää oli antanut äänensä seuraavasta presidentistä 44 eri osavaltiossa.

Vuoden 2016 vaaleissa vastaava luku 16 päivää ennen vaaleja oli 5,9 miljoonaa ääntä.

Vuonna 2016 koko vaaleissa annettiin 136,6 miljoonaa ääntä, eli siihen verrattuna tänä vuonna on jo annettu 21 prosenttia viime vaalien äänisaldosta.

Vaalipäivä on 3. marraskuuta.  

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, miltä näyttää tällä hetkellä äänestyskeskuksen kulissien takana Kaliforniassa, ja miten äänestys paikan päällä toimii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja