Mainos

Yhdysvaltain lennolla yritettiin terrori-iskua

Yhdysvaltoihin Alankomaiden Amsterdamista matkalla ollut lentomatkustaja sytytti koneen matkustamossa räjähteen kesken lennon. Mies taltutettiin nopeasti, ja kone pääsi laskeutumaan Detroitiin turvallisesti. Muutama matkustaja sai lieviä vammoja.

Tapaus sattui joulupäivän ja tapaninpäivän välisenä yönä Suomen aikaa. Yhdysvallat uskoo, että mies yritti terrori-iskua. Yhdysvaltalaisten tiedotusvälineiden mukaan mies on kertonut kuulusteluissa, että hänellä on yhteyksiä al-Qaidaan.

Yhdysvaltain kongressiedustaja Peter King kertoo, että epäilty terroristi on 23-vuotias nigerialainen, jonka nimi oli jo entuudestaan terroristiyhteyksistä epäiltyjen listalla. King kertoo myös, että mies sai itse kolmannen asteen palovammoja välikohtauksessa.

Turvatarkastuksessa ei havaittu mitään epätavallista

Räjähteen koneeseen kuljettanut mies lensi Amsterdamiin KLM:n koneella Nigerian Lagosista. Uutistoimisto Reutersin mukaan mies kulki sekä Nigeriassa että Hollannissa tavallisten turvatarkastusten kautta. Hollannin terrorismin vastaisen yksikön mukaan räjähteen koneen kuljettaneelle miehelle tehtii normaali turvatarkastus myös Amsterdamin kentällä.

- Nykyisillä laitteilla on vaikea havaita kiellettyjä esineitä, mikäli ne eivät näy metallinpaljastimessa, terrorismin vastaisen yksikön tiedottaja sanoo.

Hollannin viranomaiset yrittävät nyt selvittää, miten mies oli päässyt räjähteen kanssa lentokoneeseen.

Räjähde oli teipattu jalkaan

Räjäytystä yrittänyt Abdul Farouk Abdulmutallab oli teipannut räjähteen jalkaansa. Kuulusteluissa hän kertoi käyttäneensä räjähdysjauhetta, ja yrittäneensä ruiskuttaa jauheen joukkoon kemikaaleja, joiden piti aiheuttaa räjähdys. Tuloksena oli kuitenkin ainoastaan hieman liekkejä ja savua.

Koneessa matkustajana ollut Syed Jafri kertoi istuneensa kolmen penkkirivin päässä epäillystä. Hän oli huomannut aluksi liekkien loistetta ja savun hajua.

- Takanani istunut nuori mies hyppäsi miehen päälle. Seuraavaksi koneessa oli melkoinen paniikki.

Delta-Northwest Airlines -yhtiön lennolla oli vajaat 300 matkustajaa. Räjäyttäjää itseään lukuunottamatta matkustajat saivat ilmeisesti vain lieviä vammoja.

Presidentti Barack Obama on määrännyt lentoliikenteeseen erityisiä turvatoimia välikohtauksen vuoksi.

(MTV3 - STT - AFP)

Katso Rita Strömmerin juttu (Seitsemän uutiset 26.12.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.