Kirjeenvaihtajan kommentti: Biden väittää, ettei ketään ole tapettu Afganistanin kaaoksessa, mutta lukuisia on jo kuollut – miksi presidentti valehtelee?

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on reilun puolen vuoden presidenttiurallaan antanut vain muutaman pidemmän haastattelun. ABC-uutiskanavan tällä viikolla julkistettu Bidenin haastattelu osoitti, että siihen on syynsä, kirjoittaa MTV:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kommentissaan.

Kun Biden kampanjoi presidentiksi, hän maalasi itsestään kuvan silloisen presidentti Donald Trumpin vastakohtana. Biden lupasi palauttaa Yhdysvaltain uskottavuuden liittolaisten silmissä, painottaa ihmisoikeuksia ja kansainvälistä yhteistyötä. Biden kritisoi jatkuvasti Trumpia valehtelusta ja muiden syyttäämisestä, mutta söi itse sanansa tuoreessa TV-haastattelussa.

Biden vakuutteli vielä viime kuussa, että on hyvin epätodennäköistä Talebanin ottavan Afganistanin haltuunsa. Biden myös sanoi, ettei hätiköityä evakuointia ole odotettavissa. Kulisseissa kuitenkin Yhdysvaltain tiedusteluraporttien sävy alkoi muuttua synkemmäksi. New York Timesin mukaan CIA:n raportissa varoitettiin heinäkuussa, etteivät afgaanijoukot pysty turvaamaan enää tieosuuksia pääkaupunki Kabuliin ja Afganistanin hallinnon romahtaminen on todellinen mahdollisuus. Julkisuudessa Biden uskotteli kansalle ja liittolaisille muuta.

Useiden mediatietojen mukaan Yhdysvaltain sotilasjohto myös neuvoi Bidenia jättämään noin 2500 sotilasta maahan pidemmäksi aikaa ylläpitämään järjestystä. Biden kiisti tämän haastattelussa.

– Ei kukaan niin sanonut, Biden vastasi.

– Kukaan sotavoimista ei siis neuvonut jättämään 2500 sotilasta, ABC:n toimittaja George Stephanopoulusvarmisti.

– Ei. En ainakaan muista sellaista, Biden sanoi.

Biden keskittyi tuoreessa haastattelussa muiden syyttämiseen. Joko Biden syyttää Trumpia vetäytymispäätöksen alkuperäisistä neuvotteluista tai afgaanijoukkoja taistelutahdon puutteesta. Biden ei myönnä minkäänlaista omaa virhearviontia ja väheksyy siviiliuhreja.

– Mutta ketään ei ole nyt tapettu. Jumala armahda, jos olen väärässä, mutta ketään ei ole tapettu, Biden sanoi.

Todellisuudessa ainakin seitsemän siviiliä kuoli Kabulin lentokentällä Yhdysvaltain koneiden yrittäessä evakuoida ihmisiä. Epätoivoiset paikalliset yrittivät roikkua kentältä lähtevän koneen ulkopuolella, vaikka kone oli jo kiitoradalla. Uutiskuvista näkee kuinka ihmiset tippuvat alas taivaalta yksi toisensa perään koneen noustessa ilmaan.

– Se oli neljä, viisi päivää sitten, Biden sanoo.

Lisää siviilejä kuoli torstaina kaaoksessa, kun Talebanin raportoitiin ampuneen kuoliaaksi useita ihmisiä Talebanin vastaisissa mielenosoituksissa.

Biden väittää yhtä, puolustusministeri ja ulkoministeriö toista

Biden väitti ABC:n haastattelussa, että Yhdysvallat takaa turvallisen ulospääsyn Afganistanista kansalaisilleen. Todellisuus taitaa olla kuitenkin väitteen vastakohta. Taleban ei päästä kaikkia halukkaita kentälle ja silminnäkijöiden mukaan Taleban on asettanut tarkastuspisteitä Kabulin lentokentän lähelle. Taleban hakkaa sattumanvaraisesti kentälle yrittäviä ihmisiä, osan päästää läpi ja osan käännyttää takaisin. Yhdysvaltain ulkoministeriö antoi seuraavan varoituksen nettisivuillaan keskiviikkona suuri kokoisin kirjaimin:

– YHDYSVALLAT EI VOI TAATA TURVALLISTA SAAPUMISTA HAMID KARZAIN KANSAINVÄLISELLE LENTOASEMALLE.

Ulkoministeriön ohjeistus on tarkoitettu nimenomaan Afganistanissa toimineille amerikkalaisille, Yhdysvaltain pysyville asukkaille ja liittolaisille. YK:n raportin mukaan Taleban on tehostanut sellaisten ihmisten etsintää, jotka auttoivat Yhdysvaltoja ja länsimaita. Myös Bidenin oma puolustusministeriLloyd Austin on sanonut, ettei Yhdysvalloilla ole mahdollisuuksia turvata siviilien pääsyä lentokentälle.

Miksi Biden siis väittää muuta? Miksei Biden ota vastuuta yhdestäkään virhearvioinnista, vaikka samaan aikaan Taleban pitää valtaa kaduilla kantaen jopa amerikkalaista sotakalustoa? Taleban on ottanut haltuunsa amerikkalaisten afgaanijoukoille jättämät aseet, panssariajoneuvot ja sotalennokit.

Ei ole yllätys, että epäonnistuneen operaation keskellä hallinnon sisällä syytetään toisia. Biden sysää vastuuta omalle tiedustelupalvelulle ja Trumpille, mutta unohtaa itse tehneensä presidenttinä viimeisimmän päätöksen. Kaaottisen evakuoinnin jälkeen huolena on, että Talebanin suojeluksessa myös terroristijärjestöt, kuten Al-Qaida, pääsevät jälleen vahvistumaan Afganistanissa. Vaikka Biden kuinka väheksyisi kaoottisia tapahtumia, ne tulevat seuraamaan häntä ja demokraatteja ensi vuoden kongressin välivaaleissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja