Yhdysvalloissa protestit ja mellakat jatkuivat – Trump saa voimakasta kritiikkiä johtajuuden puutteesta ja mellakoiden lietsomisesta

3:08
Katso video: Donald Trump välitti suruvalittelunsa George Floydin perheelle – ei antanut suunvuoroa menehtyneen miehen veljelle

Yhdysvalloissa mustan miehen George Floydin väkivaltaisesta pidätyskuolemasta alkaneet mielenosoitukset ja mellakat jatkuivat maanantaina.

Viikon kestäneissä protesteissa ja niitä seuranneissa mellakoissa on kuollut tai haavoittunut useita ihmisiä, ja osa mielenosoittajista on ryöstellyt kauppoja.

Lisäksi ainakin noin 40 kaupunkia on ilmoittanut asettavansa yöllisiä ulkonaliikkumiskieltoja eri puolilla maata puhjenneiden mielenosoitusten vuoksi.

Presidentti Donald Trump vaati maanantaina osavaltioiden kuvernöörejä ottamaan käyttöön kovempia otteita mielenosoittajia vastaan, kertoi New York Times.

Trumpin neuvonantajat ovat lehden mukaan kehottaneet presidenttiä pitämään kansakuntaa yhdistävän puheen, mutta maanantaina Trump lähinnä kovensi puheitaan ja vaati osavaltioiden kuvernöörejä pidättämään mielenosoittajia.

– Suurin osa teistä on heikkoja. Teidän pitää pidättää ihmisiä, asettaa heidät oikeuteen ja viedä heidät vankilaan pitkiksi ajoiksi, hän sanoi kuvernööreille soittamassaan videopuhelussa yhdysvaltalaismedian mukaan.

– Teidän pitää dominoida tai näytätte muuten joukolta ääliöitä, hän lisäsi.


Osa pelkää, että kaaos peittää alleen protestoijien vaatimukset

Osasta ihmisistä Trumpin vaatimukset ovat tuntuneet uskomattomilta ottaen huomioon, että mielenosoittajat ovat osoittaneet mieltään nimenomaan poliisiväkivaltaa vastaan. Trump on saanut kritiikkiä johtajuuden puutteesta niin demokraateilta kuin oman puolueensa jäseniltä, CNN kertoo.

– Hänen pitäisi vain vaieta. Hänen puheensa vain pahentavat asioita, sanoi Atlantan demokraattipormestari Keisha Lance Bottoms CNN.lle.

Marylandin osavaltion republikaanikuvernööri kritisoi myös Trumpia.

– Hän vain jatkaa kärjistävää retoriikkaansa. Minusta se on täysin päinvastainen viesti, mitä Valkoisesta talosta olisi pitänyt tulla, sanoi Larry Hogan.

Osa mielenosoittajista on ollut huolissaan, että väkivalta ja poliittiset pelit jättävät huomiotta mielenosoittajien alkuperäisen vaatimuksen eli sen, että Floyd saa oikeutta tapauksessaan. Tämän huolen on ilmaissut muun muassa Floydin veli Terrence Floyd.

"Haemme oikeutta väsymättä"

Protestit saivat alkunsa viime viikolla Minneapolisissa sen jälkeen kun musta mies kuoli maanantaina poliisin väkivaltaisen pidätystilanteen yhteydessä. Valkoinen poliisi painoi George Floydia, 46, polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan, vaikka Floyd valitti kipua ja anoi armoa.

Floydia niskasta painanut poliisi on saanut syytteet muun muassa kuolemantuottamuksesta. Hänet on pidätetty. Poliisin oli määrä saapua oikeuden eteen ensimmäistä kertaa maanantaina.

Minnesotan kuvernööri kertoi sunnuntaina, että osavaltion oikeusministerin toimisto ottaa hoitaakseen Floydin tapauksen syyttämisen.

– Haemme oikeutta ja haemme sitä väsymättä, oikeusministeri Keith Ellison sanoi CNN:n mukaan.Floydille on määrä järjestää hautajaiset ensi viikon tiistaina Houstonissa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja