Washington Post: Yhdysvalloissa poliisi surmasi miltei 1 000 ihmistä viime vuonna

Kolmatta vuotta peräkkäin Yhdysvalloissa poliisi on ampunut ja surmannut miltei 1000 ihmistä. Asiasta kertoo The Washington Post.

Poliisi ampui vuonna 2017 Yhdysvalloissa yhteensä 987 ihmistä. Määrä on parikymmentä enemmän kuin vuonna 2016. Julkaisu perustaa tietonsa keräämäänsä laajaan tietokantaan.

Vaikka monet mallit toistuvat vuodesta toiseen, niin edellisvuonna muutosta havaittiin ampumistapauksissa, joissa kuoli tummaihoinen mies. Vuonna 2017 poliisi ampui 19 aseetonta tummaihoista miestä.

Ampumatapaukset olivat pysyneet miltei samana verrattuna vuoteen 2016 mutta vuoteen 2015 verrattuna tapaukset olivat vähentyneet. Vuonna 2015 poliisi oli ampunut 36 aseistamatonta miestä.

Asiantuntijat eivät ole osanneet nimetä, miksi vuosittaiset tilastot vaihtelevat niin vähän.

Vertailun vuoksi - vuonna 2015 kuolemantapauksia oli 995, kertoo The Washington Post.

– Numerot osoittavat, että tämä ei ole trendi mutta vankka vertailukohta ampumisiin, sanoo Geoff Alpert, kriminologi etelä-Kalifornian yliopistosta.

The Washington Postin haastattelema Alpert tutkii poliisin voimankäyttöä.

– Meillä on nyt tietoa melkein 3 000 ampumatapauksesta. Voimme nyt tarjota kansalle parempaa ymmärrystä kohtalokkaista ampumisista, joissa poliisi on ollut osallisena.

Poliisiväkivalta nousi Yhdysvalloissa suurennuslasin alle sen jälkeen, kun poliisi ampui aseistamattoman tummaihoisen teinipojan St. Louisissa elokuussa 2014.

18-vuotiaan Michael Brownin kuolema sai aikaan laajoja protesteja. Protestit huomattiin myös Yhdysvaltain hallinnossa saakka.

Lisäksi useat poliisiviranomaiset joutuivat tutkimaan omaa voimankäyttöään sekä Black Lives Matter -liike heräsi.

The Washington Postin mukaan laaja ilmiön huomioiminen on saattanut auttaa poliisia vähentämään toimia, joiden vaikutuksesta aseistamattomia ihmisiä on ammuttu haavoittavasti tai kuolettavasti.

Arvioiden mukaan laaja kansallinen huomio on saattanut tehdä poliiseista varovaisempia.

Tilastojen valossa afroamerikkalaiset miehet edustavat 22 prosenttia tapauksista vuonna 2017, vaikka sama ryhmä edustaa koko Yhdysvaltain väestöstä kuutta prosenttiyksikköä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja