Mainos

Yhdysvalloissa päästiin budjettisopuun

Yhdysvalloissa on päästy vihdoin sopuun ensi vuoden budjetista. Puolueet pääsivät yksimielisyyteen viimeisistä kiistakysymyksistä myöhään eilen kymmenen päivää kestäneiden tiiviiden neuvottelujen jälkeen. Kongressin odotetaan hyväksyvän talousarvion viikonloppuun mennessä, sillä sekä republikaanit että demokraatit ovat julistautuneet tahoillaan budjettikiistan voittajiksi.

Bill Clinton

Republikaanit saivat läpi haluamansa kaikkiin hallinnonaloihin kohdistuvat juustohöylä-leikkaukset, demokraatit puolestaan julistivat tuovansa 100 000 uuttaa opettajaa kouluihin ja 50 000 uutta poliisia kaduille. Istanbulin huippukokoukseen osallistuva presidentti Bill Clinton on jo luvannut allekirjoittaa 390 miljardin dollarin (2230 miljardin markan) budjettilain.

Budjettisopu pitää sisällään myös lupauksen siitä, että Yhdysvallat maksaa ainakin osan YK-veloistaan. Koko velkasumma on noin 1,52 miljardia dollaria (8,7 miljardia markkaa), uuteen budjettiesitykseen sisältyy 926 miljoonan (5,2 miljardin markan ) summa, josta kuitenkin vain 100 miljoonaa dollaria (572 miljoonaa markkaa) maksetaan Yhdistyneille kansakunnille ilman ehtoja. Tämän suorituksen uskotaan riittävän siihen, että Yhdysvallat ei menetä äänioikeuttaan vuoden vaihteessa YK:n yleiskokouksessa. Loppuvelan maksu vaatii vielä pitkiä neuvotteluja, sillä Yhdysvallat suostuu lyhentämään jäljellejäävää velkaansa vasta sen jälkeen, kun YK laskee Yhdysvaltojen maksuosuutta 25 prosentista 22 prosenttiin; YK:n on myös sitouduttava siihen, että sen budjetti ei enää vastaisuudessa kasva.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.