Yhdysvalloissa oravan todettu sairastuneen paiseruttoon: viranomaiset julkaisivat toimenpidelistan estääkseen myös ihmisiin tarttuvan taudin leviämisen

5:32
Katso myös video: MTV Uutiset Live haastatteli evoluutiobiologi Tuomas Aiveloa Kiinassa löydetystä paiseruttotapauksesta.

Yhdysvalloissa terveysviranomaiset ovat vahvistaneet, että oravalla on tavattu paiseruttoa Coloradossa.

Löytö tehtiin Morrisonin kaupungissa Jeffersonin piirikunnassa. Kyseessä on piirikunnan historian ensimmäinen paiseruttotapaus. 

– Kyseessä on bakteerin aiheuttama tartuntatauti, joka voi tarttua ihmisiin ja kotieläimiin, jos kunnollisiin varotoimenpiteisiin ei ryhdytä, piirikunnan terveysviranomaiset kertoivat tiedotteessa.

Tauti voi tarttua ihmisiin pureman kautta tai muussa kontaktissa sairaan eläimen kanssa. 

Viiranomaisten mukaan erityisesti kissat ovat potentiaalisia taudinkantajia kirppujen puremien kautta, tai mikäli ne ovat kosketuksissa elävän tai kuolleen jyrsijän kanssa, joka on saanut tartunnan.

Viranomaiset kehottavat lemmikkieläinten omistajia ottamaan välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli epäilevät lemmikkinsä olevan sairas. 

– Ruton oireisiin saattaa kuulua äkillinen korkea kuume, päänsärkyä, pahoinvointia ja imusolmukkeiden turpoamista, yleensä noin 2-7 päivän sisällä tartunnan saamisesta, kerrotaan viranomaisten tiedotteessa. 

– Ruttoa voidaan hoitaa tehokkaasti antibiooteilla, mikäli se havaitaan ajoissa. 

Viranomaisten julkaisemassa toimenpidelistassa kehotetaan välttämään kaikkia mahdollisia kontakteja villieläinten kanssa ja olemaan yhteydessä eläinlääkäriin kotieläinten kirppukontrollin tiimoilta. 

Viranomaisten mukaan Yhdysvalloissa kirjataan nykyisin vain seitsemän ruttotapausta vuodessa. Maailman terveysjärjestö WHOn mukaan maailmassa ruttoon kuolee vain 8-10 prosenttia tartunnan saaneista. 

Lähde: ABC News.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja