Mainos

Yhdysvallat varoitti kovan linjan serbejä

Yhdysvaltojen Bosnia-lähettiläs Robert Gelbard varoitti tänään kovan linjan serbejä jatkamasta "terrorismia". Serbinationalistien pääpaikassa Palessa vieraillut Gelbard uhkasi kovan linjan serbejä vakavilla toimilla, mikäli nämä jatkavat Daytonin rauhansopimuksen ehtojen laiminlyömistä.

-Se, mitä viime päivien aikana on tapahtunut Banja Lukassa ja Brckossa muistuttaa selvästi terroritoimintaa, Gelbard sanoi toimittajille tavattuaan sotarikoksista syytetyn Radovan Karadzicin läheisen avustajan Momcilo Krajisnikin sekä muita kovan linjan serbejä.

Ärsyyntyneeltä vaikuttanut lähettiläs viittasi joidenkin serbien tekemiin väkivaltaisiin iskuihin kansainvälisiä Sfor-joukkoja vastaan. Gelbardin mukaan Palessa majaansa pitävät kovan linjan serbit ovat lietsoneet Naton ja sen johtamien Sfor-joukkojen vastaista mielialaa televisiossa ja radiossa. Bosnian-lähettilään mukaan "fasistiset ja totalitarismia kannattavat serbit" ovat yllyttäneet väkijoukkoja kaduille osoittamaan mieltä sekä haavoittamaan sotilaita ja tuhoamaan YK:n ja Naton omaisuutta.

Robert Gelbardin mukaan Krajisnik ja muut serbijohtajat eivät kommentoineet hänen vaatimuksiaan millään tavalla.
-Kiinnostavaa on, etteivät he sanoneet oikeastaan mitään. Minusta vaikutti siltä, etteivät he olleet samaa mieltä keskenään, Gelbard tuumi.

Serbijohtaja Momcilo Krajisnik sanoi tänään suhtautuvansa Gelbardin sanomaan vakavasti, mutta torjui syytökset siitä, että serbinationalistit olisivat yllyttäneet Brckon asukkaita väkivaltaan.
-Otamme Gelbardin viestin vakavasti vastaan, mutta emme hyväksy mitään uhkauksia keneltäkään, Krajisnik sanoi.

Krajisnikin mukaan syytä viime päivien väkivaltaisuuksista ei voi vierittää serbiväestön niskoille. Krajisnikin "kaaokseksi" leimaama tilanne on hänen mukaansa lähinnä Bosnian serbitasavallan presidentin Biljana Plavsicin sekä Sfor-joukkojen ja YK:n poliisien syytä.

Yhdysvaltain Bosnian-lähettiläs vakuutti myöhemmin tänään Bosnian serbitasavallan presidentille Biljana Plavsicille, että sekä Yhdysvallat että kansainvälinen yhteisö tukevat presidenttiä tämän kamppailussa kovan linjan serbejä vastaan. Gelbard lensi Banja Lukaan neuvottelemaan lännen tukeman presidentin kanssa heti palattuaan Palesta.
(STT-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.