Yhdysvallat tuomitsi Nigerian voimatoimet mielenosoittajia kohtaan

Yhdysvallat on tuominnut Nigerian turvallisuusjoukkojen voimatoimet mielenosoittajia kohtaan.

Turvallisuusjoukot ampuivat 12 aseetonta mielenosoittajaa Nigerian suurimmassa kaupungissa Lagosissa tiistaina.

Pari viikkoa jatkuneissa mielenosoituksissa on kuollut Nigeriassa kaikkiaan ainakin 56 ihmistä. 

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo vaati välitöntä tutkimusta turvallisuusjoukkojen voimankäytöstä.

Lisäksi Pompeon mielestä asianosaiset on saatettava vastuuseen Nigerian lakien mukaan.

–  Oikeus kokoontua rauhanomaisiin mielenosoituksiin ja sananvapaus ovat olennaisia ihmisoikeuksia sekä demokratian perusperiaatteita, Pompeo sanoi.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön korkean tason delegaatio tapasi torstaina Nigerian varapresidentin Yemi Osinbajon maan pääkaupungissa Abujassa.

Tapaaminen oli suunniteltu jo kauan aikaa sitten. Delegaatioon kuuluva Morgan Ortagus oli tapaamisen yhteydessä toistanut Pompeon viestin. 

Nigerian armeija on väittänyt valeuutisiksi tietoja, joiden mukaan turvallisuusjoukot olisivat avanneet tulen mielenosoittajia kohtaan.

Nigeriassa on parin viikon ajan osoitettu mieltä poliisin väkivaltaa vastaan. Protestit suuntautuivat aluksi vihattua poliisin erikoisyksikköä vastaan, mutta eivät ole loppuneet, vaikka yksikkö lakkautettiin.

Ulkonaliikkumiskiellon luultiin jo rauhoittaneen Lagosin tilanteen, kunnes levottomuudet alkoivat torstaina jälleen. Päivän aikana kaupungilla kuului laukauksia, kauppoja ryöstettiin ja vankila sytytettiin tuleen.

Nigeria on Afrikan väkirikkain valtio yli 200 miljoonalla asukkaalla. Lisäksi Nigeria on Afrikan talousmahti ja merkittävä öljytuottajavaltio.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja