"He ampuivat ja etenivät suoraan meitä kohti" – Turvallisuusjoukkojen kerrotaan surmanneen useita mielenosoittajia Nigeriassa

Nigeriassa turvallisuusjoukkojen kerrotaan surmanneen tiistaina useita mielenosoittajia maan pääkaupungissa Lagosissa.

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty kertoo Twitterissä saaneensa "uskottavia mutta järkyttäviä" todisteita tapahtumista. Silminnäkijöiden mukaan joukot olivat ampuneet mielenosoittajia kohti, kirjoittaa uutistoimisto AFP.

Amnesty kertoo selvittävänsä yhä, kuinka moni kuoli mielenosoituksessa. Silminnäkijä kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle noin 20 kuolleesta ja ainakin 50 haavoittuneesta. Ampuminen tapahtui Lekki-nimisellä alueella, jota BBC kuvailee vauraaksi kaupunginosaksi.

– He (joukot) alkoivat ampua meitä, rauhanomaisia mielenosoittajia kohti, nimettömänä pysyvä mielenosoittaja kertoo BBC:lle.

– He ampuivat ja etenivät suoraan meitä kohti. Se oli kaoottista. Jotakuta ammuttiin aivan lähelläni ja hän kuoli siihen paikkaan.

Silminnäkijä kuvailee ampumisen kestäneen noin puolitoista tuntia. Hänen mukaansa joukot olivat rakentaneet barrikadeja ja ambulanssit eivät päässeet mielenosoitusalueelle.

Video- ja kuvamateriaalia ampumisesta on levinnyt sosiaalisessa mediassa. Niissä muut mielenosoittajat yrittävät auttaa haavoittuneita.

BBC:n mukaan viranomaiset ovat luvanneen tutkia ampumista.

Lagosiin oli tunteja aiemmin annettu toistaiseksi voimassa oleva ympärivuorokautinen ulkonaliikkumiskielto, kertoo BBC.

Mielenosoittajat vastustavat poliisiväkivaltaa

Mielenosoitukset, joissa on vastustettu nyt jo lakkautettua SARS-poliisiyksikköä, ovat jatkuneet kaksi viikkoa. Mielenosoituksissa on vastustettu poliisin harjoittamaa väkivaltaa. Qatarilaisen al-Jazeera-kanavan mukaan yksikköä on syytetty kiristämisestä, kiduttamisesta ja laittomista surmista.

Päiviä mielenosoitusten alkamisen jälkeen viranomaiset päättivät yksikön harjoittamisesta ja uuden yksikön perustamisesta. Tämä ei kuitenkaan ollut mielenosoittajista riittävää, vaan liike nähtiin lähinnä ryhmän uudelleennimeämisenä, qatarilaismedia kirjoittaa.

Amnesty kertoi maanantaina, että ainakin 15 ihmistä oli kuollut mielenosoituksissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja