Sudanilaiset lähtivät kaduille vastustamaan vallankaappausta – turvallisuusjoukot ryhtyivät ampumaan

Sudanissa on käynnissä sotilasvallankaappaus 1:47
Näin sotilasvallankaappauksesta uutisoitiin maanantaina.

Tuhannet sudanilaiset lähtivät tänään kaduille osoittamaan mieltään sotilasvallankaappausta vastaan.

Turvallisuusjoukot tulittivat mielenosoittajia kovin ammuksin, kumiluodeilla ja kyynelkaasulla. Lääkintälähteiden mukaan joukot tappoivat kolme mielenosoittajaa Omdurmanissa.

Maanantain vallankaappauksen jälkeen turvallisuusjoukot ovat tappaneet jo ainakin 12 ihmistä. 

Mielenosoittajat huusivat iskulauseita vallankaappausta vastaan, polttivat autonrenkaita ja kantoivat syrjäytetyn pääministeri Abdalla Hamdokin kuvia.

Yhdysvallat oli pyytänyt turvallisuusjoukkoja pidättäytymään kaikesta mielenosoittajiin kohdistuvasta väkivallasta. Nimettömänä asiaa kommentoinut yhdysvaltalaisvirkamies arvioi lauantaisten mielenosoitusten olevan ”todellinen testi”, joka mittaa armeijan aikeita.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres alleviivasi, että sudanilaisilla täytyy olla lupa osoittaa rauhanomaisesti mieltään. 

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoi turvallisuusjoukkojen ampuneen useita mielenosoittajien ryhmittymiä kovilla panoksilla.

–  Maailma katselee, eikä se hyväksy enempää verenvuodatusta, järjestö kommentoi.

Protestoijat osoittavat mieltään: Sudanissa aseistautuneet joukot pidättivät useita virkamiehiä  – tältä paikan päällä näyttää 1:01
Protestoijat osoittavat mieltään: Sudanissa aseistautuneet joukot pidättivät useita virkamiehiä – tältä paikan päällä näyttää.

Internet on poikki ja sotilaat partioivat kaduilla

Raskaasti aseistautuneet turvallisuusjoukot ovat repineet maan tasalle mielenosoittajien renkaista ja kivistä rakentamia barrikadeja ja tehneet ihmisiin ja ajoneuvoihin kohdistettuja satunnaisetsintöjä.

Yhteydet internetiin ovat olleet laajalti estettynä, ja valtaosa Khartumin kaupoista on ollut kiinni. Monet siviilivirkamiehet ovat kieltäytyneet tekemästä töitä ennen siirtymäajan hallinnon palauttamista.

Keskiviikkona Sudanissa alkoivat laajat mielenosoittajien pidätykset, joiden tarkoituksena oli lopettaa viime päivinä puhjenneet protestit. Pääkaupungissa Khartumissa pidätettyjen joukossa oli demokratiaa puolustavia aktivisteja muun muassa maan suurimmasta puolueesta Ummasta.

Niin ikään keskiviikkona Afrikan unioni (AU) kertoi erottaneensa Sudanin väliaikaisesti unionista vallankaappauksen vuoksi.

Komentaja: Ei vallankaappaus, vaan kurssin oikomista

Yhdysvallat on ollut Sudanin suurimpia tukijoita sen jälkeen, kun kolme vuosikymmentä vallassa ollut diktaattori Omar al-Bashir syrjäytettiin keväällä 2019. Valta siirtyi demokraattisiin muutoksiin tähtäävälle siirtymäajan neuvostolle saman vuoden elokuussa.

Maanantaina sotilaat pidättivät maan pääministerin Abdalla Hamdokin. Pääministeri on sittemmin palautettu kotiinsa, mutta hän on uutistoimisto AFP:n mukaan kotiarestissa.

Sudanin armeijan komentaja Abdel Fattah al-Burhan on pyrkinyt vakuuttamaan, ettei kyse olisi vallankaappauksesta. Sen sijaan maan asevoimien tavoitteena on hänen mukaansa "oikaista Sudanin siirtymän kurssi".

Valtiontelevisiossa esitetyn muslimien perjantaisen rukoustilaisuuden yhteydessä imaami niin ikään kuvaili asevoimien väliintulon olleen "hyvin ajoitettu oikaisu".

– Meidän uskollisuutemme ja rakkautemme tulisi kohdistua turvallisuusjoukkoihin, imaami sanoi tilaisuudessa, johon osallistui huomattava määrä univormuihin sonnustautuneita sotilaita.

Lue myös:

    Uusimmat