Ruotsalaismedia: Naton jättisotaharjoituksessa simuloidaan myös Venäjän hyökkäystä Suomeen

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n mukaan Naton jättisotaharjoituksessa simuloidaan myös Venäjän hyökkäystä Suomeen, minkä seurauksena tuhannet yhdysvaltalaissotilaat saapuvat Suomeen.

Pohjoismaita koskeva Immediate Response -harjoitus on SVT:n mukaan määrä toteuttaa maalis- tai huhtikuussa.

Kyseisessä harjoituksessa Venäjä on hyökännyt Suomeen ja Nato on ottanut käyttöön liittouman yhteistä puolustusta koskevan 5. artiklan. Tämän harjoituksen yhteydessä tuhannet yhdysvaltalaissotilaat siirtyvät Norjasta Ruotsin kautta Suomeen, SVT kertoi.

–  Skenaariossa (harjoitellaan) sellaisen eskalaation varalta, joka on johtanut suoriin taistelutoimiin (Pohjoismaissa), sanoo Ruotsin puolustusvoimien operaatiopäällikkö Carl-Johan Edström SVT:n mukaan.

–  Tämä on skenaario, joka meidän täytyy pystyä käsittelemään. (Kyseessä) on ensimmäinen kerta, kun pääsemme harjoittelemaan hieman isommassa mittakaavassa, ja on erittäin hyvä, että meidän on mahdollista osallistua yhteispuolustukseen, Edström sanoo.

Suurin sotaharjoitus sitten kylmän sodan

Sotilasliitto Nato ilmoitti eilen aloittavansa ensi viikolla suurimman sotaharjoituksensa sitten kylmän sodan. Tarkoituksena on testata liittolaisten toimintakyky tosipaikan tullen, jos esimerkiksi Venäjän kanssa syttyisi konflikti.

Harjoitukseen osallistuu 90 000 sotilasta ja yksiköitä kaikista Naton 31 jäsenmaasta, myös Suomesta. Mukana on myös Ruotsi, vaikka sen Nato-jäsenyys odottaa yhä ratifiointia Turkissa ja Unkarissa.

Steadfast Defender 2024 -jättiharjoituksen on määrä kestää toukokuun loppuun asti. Pienempimuotoisista yksittäisistä harjoituksista koostuva suurharjoitus ulottuu ympäri jäsenmaiden alueita, Pohjois-Amerikasta Venäjän rajoille asti. Harjoitukseen osallistuu 50 laivaston alusta, 80 lentokonetta ja yli 1 100 taisteluajoneuvoa.

SVT:n uutisesta kertoi Suomessa ensin Yle.

Lue myös:

    Uusimmat