Itämeren alueella pidetään yhtä aikaa kolme suurta sotaharjoitusta - tästä on kyse

1:15

Venäjä, Valko-Venäjä ja länsimaat harjoittelevat osin yhtäaikaisesti Itämeren alueella. Harjoituksiin osallistuu kymmeniätuhansia sotilaita.

Ruotsin viime vuosikymmenten suurin sotaharjoitus Aurora alkoi maanantaina. Harjoituksessa noin 20 000 sotilasta harjoittelee Ruotsiin kohdistuvan yllätyshyökkäyksen torjumista Gotlannin saarella sekä Tukholman ja Göteborgin lähialueilla.

Sotaharjoitukset syyskuussa

Northern Coasts 8.-21.9.

Aurora 11.-29.9.

Zapad 14.-20.9.

Itämerellä on niin ikään jo käynnissä Naton ja sen kumppanimaiden Northern Coasts -merisotaharjoitus. Sen johtokeskus on Ruotsin Karlskronassa, ja alukset harjoittelevat Ruotsin rannikon tuntumassa. Tässä harjoituksessa on mukaan noin 5000 sotilasta.

Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen Zapad-harjoitus alkaa puolestaan torstaina. Virallisen ilmoituksen mukaan harjoitukseen osallistuu noin 13 000 sotilasta, mutta yleisesti arvioidaan, että joukkojen todellinen vahvuus voi olla moninkertainen. Kaikki harjoitukseen liittyvät joukot yhteenlaskettuna vahvuus voi olla yli 100 000 sotilasta.

Zapadin harjoitusskenaariossa Valko-Venäjän länsiosissa on “separatistisia terroristeja”, joita vastaan Venäjän ja Valko-Venäjän joukot iskevät. Harjoitustoimintaa on ilmoitettu olevan Valko-Venäjän lisäksi Kaliningradissa sekä Baltian maiden tuntumassa. On kuitenkin epäselvää, kuinka laajalle alueelle harjoitustoiminta lopulta ulottuu.

Zapad-harjoituksia on järjestetty neljän vuoden välein, ja aiemminkin sekä harjoituksen laajuus että harjoitusskenaario ovat poikenneet etukäteisilmoituksesta.

Epävarmuus harjoituksen luonteesta on hermostuttanut muun muassa Baltian maissa, mutta suomalaisasiantuntijan rauhoittelee pelkoja.

– Ei ole mitään merkkejä siitä, että harjoituksen aikana Baltiaan tai Puolaan kohdistuisi uhkaa, arvioi everstiluutnantti Juhani Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Suomesta mukana sotilaita ja kalustoa

Suomi osallistuu sekä Auroraan että Northern Coasts -harjoitukseen. Aurorassa on mukana noin 300 suomalaissotilasta sekä kalustoa, muun muassa Hornet-hävittäjiä.

Northern Coasts -harjoitukseen puolesetaan osallistuu noin 250 suomalaista. Aluksista mukana ovat Hämeenmaa-luokan miinalaiva, Rauma-luokan ohjusvene sekä kaksi Katanpää-luokan miinanetsijää ja huoltoalus.

– Suomi pääsee harjoitusten kautta muun maussa osoittamaan sitoutumistaan EU:n yhteiseen turvallisuuteen, Pihlajamaa sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja